TechValley: een regionale win-win

Holland boven Amsterdam staat vaak bekend als agribusiness regio of toeristische regio.


Alkmaar
Wat men niet weet is dat onze regio een bijzonder sterke maakindustrie kent. Tot de maakindustrie behoren onder meer machinebouw, metaalproducten, transportmiddelen, elektronica, kunststofverwerking en textiel. De regio kent een groot aantal innovatieve machinebouwers.

Van ontwikkelaars en bouwers van high-tech wielbouwmachines, robots voor stalreiniging en machines voor de verwerking van zaden of fruit, tot precisieapparatuur voor bloedanalyse of wetenschappelijke experimenten. Vaak behoren deze bedrijven wereldwijd tot de top in hun nichemarkten.

Innovatieve bedrijven die allemaal innovatie en R&D in hun DNA hebben en ideeën vervolgens ook zelf tot ontwikkeling brengen. ‘Innoveren door doen’ is vaak het nuchtere gezegde. Snelle technologische ontwikkelingen dwingen de bedrijven steeds meer tot samenwerking. Ondanks de grote verscheidenheid in producten en markten hebben bedrijven een aantal gelijksoortige uitdagingen en vraagstukken op het gebied van ‘slimme’ machinebouw. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren kunnen deze bedrijven hun producten, processen en diensten toekomstproof maken en daarmee hun koploperposities behouden of zelfs uitbouwen. Want waarom zou je in je eentje het wiel uitvinden?

Met behulp van subsidie uit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) is in Holland boven Amsterdam een samenwerkingsverband vormgegeven in TechValley. Noord-Hollandse machinebouwers, Koninklijke Metaalunie en FME werken hierin samen aan nieuwe innovaties. Ook Hogeschool Inholland Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord zijn partners in TechValley.

De projecten in TechValley fungeren als leer- en referentieprojecten voor Inholland én voor alle 35 bedrijven in het TechnoSpitsen netwerk. In innovatieteams wordt door bedrijven, lectoren, docenten en studenten samengewerkt en geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en toepassingen. De ‘lessons learned’ worden gezamenlijk geëvalueerd en verwerkt in de lesstof van Inholland.

Bedrijven innoveren en studenten van de Hogeschool maken kennis met de zo bijzondere bedrijven die in Holland boven Amsterdam zijn gevestigd.
Een regionale win-win.

Thijs Pennink
Ontwikkelingsbedrijf NHN

Meer nieuws van Thijs Pennink

Thijs Pennink

Vooruitblikken

Thijs Pennink

Pitstop

Thijs Pennink

Cijfers

Thijs Pennink

Grijs Werkt

Thijs Pennink

Familiebedrijf

Thijs Pennink

Op zoek naar het unieke

Thijs Pennink

Thuis

Thijs Pennink

Regionaal DNA

Thijs Pennink

Tulpen boven Amsterdam

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Gewone woonwensen

Thijs Pennink

Vakantie

Thijs Pennink

AVG, zin of onzin?

Thijs Pennink

Het jaar van de hond