Lichtpunten in donkere tijden

Eigenlijk wilde ik mijn column deze maand besteden aan het landschap.


 

Ik zou stil hebben gestaan bij de kwaliteit van ons landschap, de ontwikkeling ervan en de belangrijke economische betekenis die het landschap ook kan hebben. In de nu ontluikende lente met het prille groen in de duinen en de in volle bloei staande bollenvelden zou normaal gesproken de regio vollopen met dagjesmensen en recreanten.

Echter nu worden we geconfronteerd het op slot zetten van onze samenleving door de Corona crisis. Het zet onze samenleving niet alleen op slot, maar dwingt ook om na te denken over nieuwe vormen van samenwerken, nieuwe vormen van dienstverlening en soms nieuwe vormgeving van het primaire proces. Om met het laatste te beginnen: wie had gedacht dat het onderwijs er in drie dagen in zou slagen volledig om te schakelen naar digitaal leren?

Steeds meer ondernemers – van multinationals tot het mkb – en zelfstandigen merken de desastreuze gevolgen van het coronavirus en (vooral) de maatregelen die door de overheid worden genomen om het virus in te dammen. Tijdens deze crisis van ongekende omvang wordt ook zichtbaar dat ondernemers inventief zijn, snel kunnen omschakelen en bereid zijn tot verregaande samenwerking. Het is mooi om te zien hoe bijvoorbeeld een bedrijf als DSM de zorgsector te hulp is geschoten door extra desinfectiemiddel te produceren. Of Demcon, een high tech bedrijf uit Enschede, die onderdelen van beademingsapparatuur bouwt.

Ook kleinere bedrijven in de horeca en transportsector schieten elkaar te hulp. Of het nu gaat om thuisbezorgen van maaltijden of rondbrengen van bloemen aan zorginstellingen. Dat we een economische crisis tegemoet gaan is niet meer te ontkennen, maar het geeft hoop te zien dat we niet bij de pakken neerzitten, maar overgaan tot actie. Winsten en concurrentieposities worden ineens minder belangrijk en waar mogelijk wordt de helpende hand geboden.

Als ontwikkelingsbedrijf doen we wat mogelijk is om partijen bij elkaar te brengen die hulp bieden of hulp vragen in deze coronatijd. Op onze website verzamelen we in ieder geval de actuele maatregelen vanuit overheden voor ondernemers. Ook hebben we een forum waar partijen hun ideeën kunnen posten. Zo staat er nu bijvoorbeeld een aanbod op van Futura composites. Dit composietbedrijf stelt een snijmachine beschikbaar om materialen op maat te snijden voor de productie van beschermingsmiddelen. Ondernemers die ook zoeken naar partners of hulp zijn van harte welkom op het forum. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we deze crisis te boven komen en met elkaar bouwen aan een nieuwe mooie toekomst.

Thijs Pen­nink
Ont­wik­ke­lings­be­drijf NHN

Meer nieuws van Thijs Pennink

Thijs Pennink

Vooruitblikken

Thijs Pennink

Pitstop

Thijs Pennink

Cijfers

Thijs Pennink

Grijs Werkt

Thijs Pennink

Familiebedrijf

Thijs Pennink

Op zoek naar het unieke

Thijs Pennink

Thuis

Thijs Pennink

Regionaal DNA

Thijs Pennink

Tulpen boven Amsterdam

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Gewone woonwensen

Thijs Pennink

Vakantie

Thijs Pennink

AVG, zin of onzin?

Thijs Pennink

Het jaar van de hond