Familiebedrijf

Het familiebedrijf in Holland boven Amsterdam is nog steeds sterk vertegenwoordigd.


Het familiebedrijf in Holland boven Amsterdam is nog steeds sterk vertegenwoordigd. Voor een deel verklaart deze grote vertegenwoordiging de stabiliteit van de economie in de regio. Bij hoogconjunctuur wordt er niet in onverantwoorde zaken geïnvesteerd en bij een tegenzittende conjunctuur is er veel op gericht het belangrijkste kapitaal van het bedrijf, de medewerker, toch in dienst te houden.

Zo op het eerste oog klinkt dat weinig opwindend. Het is echter niet zo dat het familiebedrijf geassocieerd mag worden met het woord ‘conservatief’ of ‘beperkt expansief’. Niets is minder waar. Ik zou het familiebedrijf eerder willen typeren als drager van de innovatieve ‘Holland boven Amsterdam cultuur’. We kennen al zoveel mooie voorbeelden. Vezet en Hessing – de grote groentesnijders in onze regio-, Enza Zaden als zeer representatieve vertegenwoordiger van de Seed Valley bedrijven, Deen, Action: het zijn alle bedrijven die zijn voortgekomen uit de Holland boven Amsterdam familiecultuur. Hard werkend, innovatief en duurzaam op de toekomst gericht.

Ik kwam hier op toen ik “Kroniek van een groentezaadbedrijf, van Gebr. Broersen tot Hazera Seeds†las. Een kroniek die startte met een tuinbouwbedrijf in 1915. Jan Broersen legde zich naast de verbouw van groenten (kool) ook toe op de zaadteelt van groenten. In het boek lezen we vervolgens de ontwikkeling van het bedrijf tot wat het nu is; het Nederlands-Israëlische zaadbedrijf Hazera Seeds (onderdeel van de Franse Coöperatie Groupe Limagraine), gevestigd in Warmenhuizen. Het zou te ver voeren om de complete geschiedenis van het bedrijf te beschrijven; daarvoor is het boek.

Het boek maakt wel duidelijk hoe uniek in dit geval een zaadveredelingsbedrijf heeft kunnen inspelen op de omstandigheden (uitdagingen of kansen). Passie, wetenschap en innovatie, samenwerking en goed gebruik maken van marktomstandigheden hebben met elkaar geleid tot het huidige succes. En dat zit hem nou precies in het DNA van het familiebedrijf. Laten we zuinig zijn op deze bedrijven.

Thijs Pennink

“Kroniek van een groentezaadbedrijf, van Gebr. Broersen tot Hazera Seeds†(ISBN 9789081631020)

 

Thijs Pen­nink
Ont­wik­ke­lings­be­drijf NHN

Meer nieuws van Thijs Pennink

Thijs Pennink

Vooruitblikken

Thijs Pennink

Pitstop

Thijs Pennink

Cijfers

Thijs Pennink

Grijs Werkt

Thijs Pennink

Op zoek naar het unieke

Thijs Pennink

Thuis

Thijs Pennink

Regionaal DNA

Thijs Pennink

Tulpen boven Amsterdam

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Een regio met IMPACT

Thijs Pennink

Gewone woonwensen

Thijs Pennink

Vakantie

Thijs Pennink

AVG, zin of onzin?

Thijs Pennink

Het jaar van de hond