Nieuws

Van der Laans burgemeestersfleschje in het café van Rembrandt, Michiel de Ruyter en Spinoza

Eén van de oudste Amsterdamse cafés -zelf spreken ze liever van proeflokaal- is De Drie Fleschjes uit 1650 achter de Nieuwe Kerk.


Volgens de overlevering dronken zowel Rembrandt als Michiel de Ruyter hier hun jenevertje. Traditioneel krijgt elke Amsterdamse burgemeester na zijn termijn van het proeflokaal een klassiek oud-Hollands drankflesje met zijn beeltenis daarop geschilderd, de flesjes worden bewaard in een vitrine achterin de zaak. Vrijdag 29 juni werd het burgemeestersfleschje van Eberhard van der Laan gepresenteerd.

In proeflokaal De Drie Fleschjes in de Gravenstraat waan je je in het Amsterdam van ruim drie eeuwen terug. Het interieur bestaat uit oude drankflessen en vaten, er ligt zand op de vloer, de toog is authentiek en dus dezelfde als waar in de Gouden Eeuw cafégangers hun jenevertje vanaf slurpten.

Zicht op de Gravenstraat achter de Nieuwe Kerk, rechts met uithangbord en vaatjes De Drie Fleschjes. Tekening uit 1788. Zicht op de Gravenstraat achter de Nieuwe Kerk, rechts met uithangbord en vaatjes De Drie Fleschjes. Tekening uit 1788

Historische clientèle

Volgens een boekje dat in 2000 over het proeflokaal verscheen was bij de feestelijke opening ervan in 1650 de gehele crème de la crème van de Gouden eeuw present -Rembrandt, Michiel de Ruyter, Spinoza- maar erg waarschijnlijk is dat niet. Toch is het goed mogelijk dat deze historische figuren ooit hier binnen zijn geweest. Iets dichter bij huis was het bezoek van Anthony Bourdain. De onlangs overleden wereldberoemde chefkok en culinaire televisiepersoonlijkheid bezocht De Drie Fleschjes voor zijn reisprogramma in 2012. Hij dronk er jenever en at er een gehaktbal. Tot op de dag van vandaag komen veel toeristen naar het café die vragen naar de ‘Bourdain experience’. Aan het interieur van De Drie Fleschjes is sinds de opening in 1650 weinig veranderd.

Burgemeestersfleschjes

Johannes Bulthuis is de eigenaar van de Drie Fleschjes. Bulthuis: “Ik werk hier nu acht jaar. Eerst deed ik het met Joop. Vorig jaar overleed Joop, nu doe ik het alleen.”

Wat is de geschiedenis van dit gebouw?

“Een man had op het Singel een slijterij de Drie Fleschjes, en die verhuisde hiernaartoe. Hiernaast kwam de distilleerderij de Drie Fleschjes, en dit was de proeverij, we bestaan sinds 1650.

Dit was het proeflokaal van de distilleerderij; mensen proefden uit het ‘drankorgel’ en kochten vervolgens een liter. Dat werd hier in het oude kantoortje afgerekend. Het ‘drankorgel’ zijn alle vaten in de wand met verschillende soorten dranken en van verschillende grootte. Als je er op trommelt klinken ze verschillend.

Amsterdam was toen nog niet zo groot. Hier precies achter woonde Johannes Blaeu, de wereldbekende kaartenmaker uit de Gouden Eeuw. En daar ligt de Eggerstraat, het straatje richting de Dam. Daar werden de ellendigen begraven, en niet in de kerk.

Wij zijn eigenaar van die collectie historische ‘burgemeesterfleschjes’. Ze worden vaak kalkoentjes genoemd, dat is de vorm van die flesjes.”

Hoe lang bestaan die flesjes?

“Het oudste burgermeesterflesje is van 1592. Daarop staat burgemeester Pieter Cornelis Hooft, de vader van de bekende P.C. Hooft. Die was vanaf 1588 burgemeester. De flesjes zijn ouder dan dit café. Van elk flesje wordt er maar één gemaakt, de burgemeester krijgt er geen.”

Vitrinekast vol eeuwenoude ‘burgemeestersfleschjes’. Bovenaan staan flesjes uit de 17e eeuw, onderaan flesjes van de burgemeesters Cohen, Patijn, Van Thijn. Vanaf vrijdag staat hier ook het flesje van Van der LaanVitrinekast vol eeuwenoude ‘burgemeestersfleschjes’. Bovenaan staan flesjes uit de 17e eeuw, onderaan flesjes van de burgemeesters Cohen, Patijn, Van Thijn. Hier nog zonder het flesje van Van der Laan

Eberhard van der Laan was hier?

“Toen Willem Alexander in 2013 ingehuldigd werd in de Nieuwe Kerk moesten wij een week dicht. voor de veiligheid. Toen kwam Eberhard van der Laan hier met zijn kinderen en zag die burgemeestersflesjes. Dat verhaal van die flesjes interesseerde hem erg. Toen zei hij dat hij wel zo’n flesje wilde. We hadden het hem zelf willen aanbieden, maar hij overleed helaas al snel.”

 

Vorig bericht Minister en luchtvaartsector sluiten akkoord voor veiliger Schiphol
Volgend artikel Startende ondernemers enthousiast over coachprogramma ZAAI Amstelveen

Nu op WijNoordHolland