Nieuws

Materialenpaspoort geeft impuls aan circulaire bouweconomie

De MRA is in samenwerking met Madaster een pilot voor een materialenpaspoort gestart om de circulaire bouweconomie in de regio te stimuleren.


Gemeenten en provincies in de MRA krijgen voor een van hun gebouwen zo’n materialenpaspoort aangeboden. Zo kunnen zij onderzoeken wat de waarde is van een materialenpaspoort in hun situatie door het geboden inzicht in de materiële, circulaire en financiële waarde van dat gebouw.

De MRA streeft naar de realisatie van een circulaire bouweconomie in de regio. Wanneer overheden een materialenpaspoort invoeren en gebruiken, zetten zij daarmee een essentiële stap richting circulair bouwen en slopen van hun eigen vastgoed. Het project loopt tot eind 2019.

Madaster fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster.

Jolein Baidenmann, grondstoffenregisseur voor de MRA:
“Wij vinden het belangrijk om overheden te ontzorgen bij het kennismaken met een materialenpaspoort. Ze krijgen ondersteuning bij de keuze voor een interessant gebouw, het beschikbaar maken van data over het gekozen gebouw en het gebruik van Madaster. Bovendien krijgt elke overheid een compleet communicatiepakket aangeboden, om ook de organisatie te informeren over dit traject. Ik hoop dat gemeenten zo kunnen ervaren dat het materialenpaspoort voor hen een zinvol instrument is.”

Jeroen Broersma, Business Developer Madaster:
“Willen we de ambitie naar een volledig circulaire economie in 2050 realiseren, dan is het van belang om nu stappen te zetten. Door bedrijven, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties, kennisinstituten, financiële instellingen en overheden. Dankzij deze  pilot kunnen overheden de meerwaarde van een materialenpaspoort ervaren en de transitie naar een circulaire bouweconomie binnen de regio versnellen.”

Vorig bericht FloraHolland gaat dienstverlening vernieuwen
Volgend artikel FORWARD.one haalt circa 40 miljoen op voor eerste fonds

Nu op WijNoordHolland