Nieuws

Minder kantorenleegstand, meer bedrijventerreinen in gebruik genomen

De kantorenleegstand in Noord-Holland is in 2017 van 15,7% naar 12,7% gedaald.


Dat komt onder andere doordat 426.000 m2 kantoorruimte een andere functie heeft gekregen, waarvan meer dan de helft is omgezet naar woningen. Van reeds als bedrijventerrein bestemde plekken is 73 hectare daadwerkelijk in gebruik genomen.

De provincie Noord-Holland heeft gegevens over aanbod en kwaliteit van bedrijventerreinen en kantoorlocaties verzameld en gepubliceerd in de Monitor Werklocaties Noord-Holland 2018. De monitor geeft inzicht in aantal, omvang en kwaliteit van kantorenlocaties, bedrijven- en haventerreinen.

Uit de monitor blijkt dat de balans tussen vraag en aanbod van werklocaties in Noord-Holland verbetert. Dit komt voor een flink deel doordat leegstaande kantoren en nog niet ontwikkelde bedrijventerreinen op een andere manier gebruikt (gaan) worden. Ook de groei van de werkgelegenheid draagt daaraan bij. Daarbij zijn wel flinke verschillen tussen de Metropoolregio Amsterdam, waar meer vraag is, en Noord-Holland Noord, waar meer aanbod is.

Op de helft van de verouderde bedrijventerreinen vindt herstructurering plaats. Om die terreinen weer aantrekkelijk te maken voor ondernemers, en daarmee nieuwe bedrijventerreinen te voorkomen, kunnen gemeenten en ondernemersverenigingen een beroep doen op de provincie. Het gaat dan om maatregelen die bijdragen aan onder andere verduurzaming, infrastructuur, snel internet en terreinbeheer en –beveiliging.

Regionale afstemming

Voldoende bedrijventerreinen met duurzame en toekomstbestendige faciliteiten maken Noord-Holland aantrekkelijk als vestigingsplaats voor ondernemers. Voor een goede balans tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen en kantoorgebouwen stemmen gemeenten de behoefte aan werkplekken regionaal af. Daarbij worden onder andere afspraken gemaakt over wanneer geplande bedrijventerreinen daadwerkelijk ontwikkeld worden. Ook wordt de mogelijkheid bekeken om geplande bedrijventerreinen of leegstaande kantoorgebouwen een ander doel te geven, bijvoorbeeld woningen.

In de regio’s Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland wordt die afstemming vastgelegd in convenanten. In de Metropoolregio Amsterdam gebeurt die afstemming binnen het Platform Bedrijventerreinen en Kantoren (Plabeka).

Vorig bericht 100 eerstejaars Mbo-studenten verruimen hun blik bij Alkmaarse bedrijven
Volgend artikel R.D.M. Management Beheer B.V. in Amsterdam failliet

Nu op WijNoordHolland