Energietranisitie

Argent Energy bouwt glycerineraffinaderij in de Haven Amsterdam

Ruwe glycerine is een overblijfsel bij de productie van biodiesel

Argent Energy bouwt glycerineraffinaderij in de Haven

Argent Energy, een Europese fabrikant van biobrandstoffen in het VK en Nederland, is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een glycerineraffinaderij in de Haven van Amsterdam, waarmee 50.000 ton glycerine per jaar geproduceerd kan worden. Met de bouw van deze raffinaderij breidt het bedrijf zijn portfolio van duurzame producten uit en betreedt daarmee de markt voor chemicals.
Argent zal een bijproduct afkomstig uit het productieproces van biodiesel omzetten in een technisch product dat inzetbaar is in de chemische industrie. Dit is in lijn met de visie van Argent Energy om de ecologische voetafdruk wereldwijd te verminderen, door afval om te zetten in bruikbare producten.

Van afvalverwerking naar duurzame chemie

De nieuwe plannen van Argent sluiten goed aan bij de wereldwijde beweging om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te gaan op hernieuwbare bronnen. Argent kondigde eerder dit jaar aan de biodieselproductie in Amsterdam te vervijfvoudigen tot 540.000 ton per jaar. De productie van glycerine, een bijproduct van het productieproces, neemt hierdoor ook toe.

Ruwe glycerine wordt door de richtlijn hernieuwbare energie II (2009/28/EG) – beter bekend als de RED II – erkend als een overblijfsel bij de productie van biodiesel. Ruwe glycerine is onvoldoende zuiver omdat er nog stoffen in zitten als water, zouten en MONG (Matter Organic Non Glycerol). Met een investering in een state of the art raffinaderij kan Argent Energy de glycerine zuiveren. Dit doen zij met de technologie en apparatuur van Andreotti Impianti uit het Italiaanse Florence (www.andreottiimpianti.com). Hierdoor ontstaat een duurzame, zuivere chemische stof die in de industrie waardevolle toepassingsmogelijkheden heeft.

Argent´s geraffineerde glycerine

Argent kan met de nieuwe raffinaderij 99,7% zuivere geraffineerde glycerine produceren die geschikt is voor een breed scala aan technische toepassingen. De gezuiverde glycerine kan worden gebruikt om ethyleenglycol of propyleenglycol te produceren, wat gebruikt wordt als antivriesmiddel. Ook kan de glycerine gebruikt worden als weekmiddel tijdens de productie van polymeren, zoals kunststoffen en schuim. Argent’s schone glycerine kan ook worden gebruikt voor de productie van epichloorhydrine, een hoofdbestanddeel voor het maken van epoxyharsen, deze worden uiteindelijk gebruikt in coatings.

Productie start half 2023

Naar verwachting start Argent in december 2023 met de productie van zuivere glycerine. De state of the art glycerineraffinaderij produceert door middel van destillatie en polijsten een product met een hoge zuiverheid van 99,7%. Om vervuiling van het product te voorkomen wordt gebruikgemaakt van speciale tanks, pijpleidingen en laaddocks.

Erik Rietkerk, CEO van Argent Energy: “Deze raffinaderij zal helpen om daadwerkelijk waarde toe te voegen aan een bijproduct die normaal gesproken een beperkte toepassingsmogelijkheid heeft. Het draagt ook bij aan CO2-reductie uit industriële processen waarin geraffineerde glycerine een belangrijk onderdeel is. Samen met onze verhoogde productiecapaciteit van FAME (biodiesel) laat de bouw van deze glycerineraffinaderij zien dat wij echt geloven in de belangrijke bijdrage van biodiesel aan het uitstootvrij maken van transport en andere industrieën.”

Lorenzo Petruzzi, Commercial Director van Andreotti Impianti: “Andreotti is verheugd om samen te werken met een innovatief bedrijf als Argent Energy en op die manier bij te dragen aan de inzet van hernieuwbare glycerine Dit past goed bij onze merknaam “Sharing your values”, wij zijn pas tevreden als onze klanten dat ook zijn.”

Vorig bericht Bas Koeten Racing wint NHN Business Award ‘22: “Niet de coureurs, maar het team zelf op het podium!”
Volgend artikel Studentenhuisvesting Haarlem Campus op terrein Koepel Haarlem

Nu op WijNoordHolland