Nieuws

Begroting 2019, Amsterdam heeft te maken met grote financiële tegenvaller

In 2019 krijgt de stad 37 miljoen euro minder van het Rijk en dat loopt op tot 110 miljoen per jaar vanaf 2022.


Het college werkt hiermee aan een stad die duurzaam, veilig, leefbaar, betaalbaar en eerlijk is. Amsterdam krijgt ook te maken met een grote financiële tegenvaller van het Rijk. Volgend jaar betekent dat 37 miljoen euro minder aan inkomsten en dat loopt op tot 110 miljoen minder per jaar vanaf 2022.

Open en tolerante stad

In 2019 krijgt Amsterdam nieuwe creatieve broedplaatsen. Het college wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor een grotere groep Amsterdammers. Daarom doet het onderzoek naar nieuwe grootstedelijke culturele voorzieningen.

Fijne buurten, leefbare stad

Voor de zomer van 2019 komt het college met voorstellen voor het autoluwer maken van de stad. Volgend jaar verdwijnen een groot aantal parkeerplekken. Het college blijft inzetten op betaalbare woningen.

Begroting 2019

De komende vier jaar investeert het college 1,2 miljard in onder meer onderwijshuisvesting, infrastructuur en sportvoorzieningen en 1,3 miljard in bouwgronden. Voor 2019 is dat in totaal 530 miljoen euro, waarvan 250 miljoen voor bouwgronden.

Amsterdam investeert in het verduurzamen en schoner maken van de stad, in handhaving en een milieubewuste afvalketen. Er wordt in 2019 9 miljoen euro extra geïnvesteerd in reiniging en handhaving, zowel op straat als op het water, waarvan 2,9 miljoen al is ingevuld. Dit bedrag loopt op tot 24 miljoen extra in 2021. Er gaat 0,4 miljoen euro naar handhaving touringcars, 0,9 miljoen euro naar taxihandhaving en 1,6 miljoen euro naar fietshandhaving. Voor de besteding van de resterende 6,1 miljoen wordt in 2019 een Masterplan handhaving en reiniging opgesteld. Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in onder meer de aanpak op de Wallen om overlast van bezoekers, zwerfafval en geluidsoverlast in de horeca aan te pakken (2,5 miljoen euro in 2019).

Stijging lasten

Een deel van de plannen om de leefbaarheid in de stad te verbeteren leidt tot een stijging van een aantal lasten voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Daar waar mogelijk worden mensen met een laag inkomen en weinig geld gecompenseerd.

De toeristenbelasting gaat voor de hele stad omhoog naar zeven procent en ook parkeren voor bezoekers wordt duurder.

De Onroerendezaakbelasting (OZB), nu de laagste in heel Nederland, wordt bijgesteld om de inflatie van de afgelopen jaren te compenseren en stijgt met twee procent in 2019. Deze aanpassing helpt ook om de korting van het Rijk op de gemeentefondsuitkering van 16 miljoen in 2019 niet verder op te laten lopen als gevolg van het onvolledig benutten van de verdienmogelijkheden van de OZB.

Minder geld van het Rijk

Amsterdam heeft te maken met een grote financiële tegenvaller. In 2019 krijgt de stad 37 miljoen euro minder van het Rijk en dat loopt op tot 110 miljoen per jaar vanaf 2022. Dit heeft te maken met een lagere uitkering van het gemeentefonds voor Amsterdam. Het college moet bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2019 oplossingen vinden voor deze en andere financiële knelpunten, zoals de tekorten bij zorg en jeugd door grotere uitgaven als gevolg van de toegenomen vraag.

Vorig bericht Inschrijving Amsterdamse Ondernemersprijs 2018 open tot 8 oktober
Volgend artikel 6 nieuwe faillissementen in Noord-Holland (onder meer Fz Holding B.V., Lavare International B.V.)

Nu op WijNoordHolland