Duurzame energie

Westfriese gemeenten hebben energieneutrale ambities

Via een regionale enquête kunnen inwoners van Medemblik hierover hun mening geven

Westfriese gemeenten energieneutrale ambities

West-Friesland,
De zeven Westfriese gemeenten hebben de ambitie om energieneutraal te worden. Daarom wordt er ingezet op energiebesparing, duurzame warmte en duurzame energieopwekking. De Regionale Energiestrategie (RES) is een van onze activiteiten. In deze fase van de RES vragen de gemeentes af hoe zij windmolens en zonneweides goed kunnen inpassen in het landschap. Via een regionale enquête kunnen inwoners van Medemblik hierover hun mening geven, ook al is er in de gemeente afgesproken geen nieuwe windmolens te plaatsen.

Energieneutraal betekent dat alle energie die gebruikt wordt uit duurzame energiebronnen komt, zoals de wind en de zon. In een eerder stadium van de Regionale Energiestrategie is in overleg met Westfriese inwoners al verkend op welke plekken in de regio er mogelijkheden zijn voor het opwekken van duurzame energie. Deze plekken worden de ‘zoekgebieden’ genoemd. “Uw inbreng willen we nu gebruiken om ‘spelregels’ op te stellen voor ontwikkelaars, die in deze zoekgebieden aan de slag willen met het duurzaam opwekken van energie”, legt wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt uit.

Geen nieuwe windmolens in Medemblik

Men denkt nu misschien: Gemeente Medemblik heeft zich toch uitgesproken tegen het plaatsen van nieuwe windmolens op haar grondgebied? “Dat klopt”, aldus Nederpelt. “Dat besluit blijft van kracht. Maar u bent ook inwoner van Westfriesland. De windmolens die in buurgemeenten komen te staan beïnvloeden ook uw leefomgeving. We willen graag een goed regionaal beeld krijgen. Hoe passen we duurzame energie in ons landschap in? Hoe kunnen we inwoners hiervan laten profiteren? En welke bijdrage kan het boerenerf leveren? Dat zijn onder meer de onderwerpen die in deze online enquête aan bod komen.”

 

 

Vorig bericht Karavaan opent makershuis Alkmaar
Volgend artikel Het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds nog beschikbaar

Nu op WijNoordHolland