Agri

Vervolg ontwikkelingen Noord-Hollands landelijk gebied

Het Rijk heeft een eerste reactie gestuurd op de startversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied

Noord Holland

Bron: Provincie Noord Hollland

Het Rijk heeft een eerste reactie gestuurd op de startversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Daarin staat dat Noord-Holland op de goede weg is en bijvoorbeeld al veel maatregelen neemt om de verslechtering van de Europees beschermde Natura 2000-gebieden tegen te gaan. Het Rijk vraagt de provincie het plan concreter uit te werken.

Dat melden Gedeputeerde Staten in een brief aan Provinciale Staten (pdf, 192 kB). Het Rijk vraagt de provincie om onder andere de doelen van het PPLG nader uit te werken (pdf, 565 kB) en globale keuzes te maken voor de toekomst van de landbouw. Daarnaast wordt gevraagd om concretere acties te beschrijven om ook in de toekomst de verslechtering van de beschermde natuur tegen te gaan.

Vervolg

Het Rijk verwacht de volgende versie van het PPLG voor 30 september 2024. Tot die tijd moet er nog veel gebeuren en tegelijkertijd zijn er bij het Rijk nog meerdere onzekerheden. Zo is door de val van het kabinet onduidelijk welke financiële middelen beschikbaar komen om het PPLG uit te voeren. Daarnaast is het landbouwakkoord mislukt en mist Noord-Holland daardoor maatregelen voor de verduurzaming van de hele landbouwsector. Ook gaat de Ecologische Autoriteit de startversie van het PPLG toetsen en sturen zij hun beoordeling over de concept-Natuurdoelanalyses van de 12 beschermde natuurgebieden in Noord-Holland. De conclusies van de Ecologische Autoriteit gaat de provincie verwerken in het PPLG.

De provincie gaat door met de gebiedsprocessen. Er is de laatste jaren intensief samengewerkt met de lokale en regionale belanghebbenden. Samen met hen willen we blijven inzetten op het verbeteren van de natuur en waterkwaliteit, willen we de landbouwsector een toekomstperspectief bieden en helpen met het verder verduurzamen. En de uitstoot van stikstof moet in de hele provincie omlaag.

De provincie gaat bij het Rijk geld aanvragen voor de zogeheten koplopersprojecten die deel uitmaken van het PPLG. Dit zijn projecten waarbij we verschillende doelen voor het verbeteren van de natuur en de waterkwaliteit kunnen halen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van de landbouwsector. Halverwege 2024 wordt duidelijk of deze projecten kunnen doorgaan.

Vorig bericht Medewerker Cotton Club wint Frontline Hero Award
Volgend artikel Hallo2024!: Noord-Hollandse ondernemers wensen elkaar een succesvol nieuwjaar

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland