Duurzaam

Tweede participatieronde energie opwekken langs snelweg

Verschillende gemeenten hebben de mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs de snelweg A9 onderzocht

Zonnepaneel

Verschillende gemeenten hebben de mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs de snelweg A9 onderzocht. Dit deden zij samen met de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. De gemeente Heiloo heeft in juni de mogelijkheden samen met omwonenden, inwoners en andere belanghebbenden besproken. Nu wil de gemeente de resultaten van de eerste avond bespreken. Dit gebeurt donderdag 28 september in hotel Van der Valk aan de Geesterweg 1a in Akersloot. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Ideeën en opmerkingen verwerkt

Tijdens deze avond kunnen inwoners zien wat er met de opmerkingen en ideeën van de eerste participatieavond is gebeurd. Aanmelden voor deze participatieavond kan via deze link.

Klimaatakkoord en RES

In 2019 publiceerde de Nederlandse regering het Klimaatakkoord. Eén van de afspraken uit dat akkoord is dat 30 energieregio’s onderzoeken hoe zij kunnen voldoen aan de afspraken en duurzaamheidsopgave van het Klimaatakkoord.
Elke regio heeft een Regionale Energiestrategie (RES). Onderdeel van de RES in onze regio is de opwekking van 35 TWh hernieuwbare energie in 2030. Dit zou mogelijk deels kunnen met het opwekken van zonne-energie langs de A9.

Programma OER (Opwek van Energie op Rijksgronden)

De gemeenten Castricum, Uitgeest en Heiloo nemen sinds 2022 deel aan het programma OER A9 dat in het voorjaar van 2022 van start is gegaan. Vanaf eind 2022 heeft het project de naam ‘Energieroute Noord-Holland’ gekregen. Het project is een samenwerking tussen verschillende gemeenten (waaronder ook Alkmaar en Heemskerk) en de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en netbeheerder Liander.

De samenwerking heeft inzicht gegeven in de geschiktheid van de bermen, ruimtes bij op- en afritten en geluidsschermen in het onderzoeksgebied langs de A9.

Vorig bericht NXT50five opent nieuwe snellaadlocatie bij winkelcentrum Middenwaard, Heerhugowaard
Volgend artikel Glaspoort gaat door met de aanleg van glasvezel in Schagen en omliggende dorpen

Nu op WijNoordHolland