Infra

Tweede grote wegafsluiting A.C. de Graafweg in Wognum start 17 april

Nieuw weggedeelte vanaf 14 april geopend

wegafsluiting A.C. de Graafweg

Wognum,
De tweede grote wegafsluiting van de A.C. de Graafweg begint op 17 april en duurt tot 4 augustus 2023. Tussen het kruispunt met de Lindengracht/De Veken en het kruispunt met de Pade is de weg afgesloten voor al het verkeer. Beide kruispunten blijven open. Het kruispunt Breestraat/Middelweg gaat wel dicht. Het nieuwe weggedeelte dat momenteel wordt aangepakt tussen de nieuwe rotonde bij Wognum en woonwijk Heerenweide, is vanaf 14 april geopend en kan worden gebruikt.

Daling vrachtverkeer

De huidige grote wegafsluiting, die nog duurt tot en met 14 april, zorgde in een toename van het vrachtverkeer op de lokale omleidingsroutes voor veel overlast bij bewoners en weggebruikers van de Westerstraat en Spanbroekerweg. Zij meldden trillingen, geluidsoverlast en kapot gereden bermen en een onveilig gevoel. Dit leidde uiteindelijk tot een vrachtwagenverbod vanaf 6 maart. Het verbod zorgde voor een daling van 70% van het vrachtverkeer. Dit percentage stijgt nu weer nu de verkeersregelaars er niet meer dagelijks staan. Met prikacties willen provincie en aannemer Boskalis de komende weken het verbod gaan handhaven.

Vrachtwagenverbod vanaf begin tweede afsluiting

De provincie en Boskalis maken bij de tweede wegafsluiting gebruik van ervaringen die tijdens de eerste afsluiting zijn opgedaan. Zo geldt vanaf 17 april een vrachtwagenverbod op de Lindengracht. Ook komt er een vrachtwagenverbod tussen de nieuwe rotonde en de Tramweg (Wognum). Het huidige vrachtwagenverbod op de Westeinderweg blijft van kracht. Hierdoor is het voor vrachtverkeer niet mogelijk om vanaf Opmeer via de Spanbroekerweg of Westeinderweg naar de A7 te rijden en vice versa. Het vrachtverkeer wordt zo nog meer gestimuleerd gebruik te maken van de grote omleidingsroute via de N239/N242.

De Spanbroekerweg is ook tijdens de tweede afsluiting weer omleidingsroute voor personenverkeer vanuit Hoogwoud en Opmeer richting de A7 en andersom. De verwachting is dat het er minder druk is. (Vracht)verkeer naar de A7 vanuit de Veken en Heerenweide kunnen dan gebruik maken van het nieuwe weggedeelte van de N241 waar nu nog aan wordt gewerkt.

Alle belangen wegen mee

Tijdens de informatieavond werd ook uitgelegd welke afwegingen er worden gemaakt bij het bepalen van omleidingsroutes en veiligheidsmaatregelen. Er wordt onder andere gekeken naar de belastbaarheid van de omleidingsroutes. Welke alternatieven er zijn en of maatregelen geen ongewenste bijeffecten hebben. Belangen van verschillende partijen worden meegenomen, zoals bewoners, bedrijven, weggebruikers en nood- en hulpdiensten.

Herinrichting A.C. de Graafweg

De A.C. de Graafweg is een 12 kilometer lange weg met veel verkeer en een flink aantal in- en uitritten. De weg staat bekend als gevaarlijk, omdat hij smal is en niet meer voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Met de herinrichting van de weg wil de provincie de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming garanderen. Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de weg wordt de drinkwatertransportleiding van PWN naast de weg verlegd.

Vorig bericht Subsidie voor verbeteren bedrijven- en haventerreinen
Volgend artikel Waterstof vereiste bij energietransitie binnen logistiek

Nu op WijNoordHolland