Cao

Overeenstemming met NFU na geschil cao-afspraken UMC

Ruim 10% loon extra voor 80.000 werknemers in 2023

Overeenstemming met NFU na geschil cao-afspraken UMC

Zorgvakbonden en werkgeversorganisatie hebben een overeenstemming bereikt met werkgeversorganisatie NFU na een geschil over naleving van de cao-afspraken voor werknemers UMC. De ruim 80.000 werknemers krijgen er ruim 10%  loon bij in 2023. Eind november overwogen vakbonden nog een gang naar de rechter, toen het voorstel van de NFU nog niet eens de helft was van het afgesproken percentage.

Loonsverhogingen

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De NFU is onder druk van de vakbonden met een flink hoger bod over de brug gekomen. Alle werknemers krijgen er nu op 1 januari 6% loon bij. Hiermee wordt een deel van het koopkrachtverlies op korte termijn goedgemaakt.” Op 1 november krijgen de werknemers een tweede loonsverhoging van 4%. Lilian Moermans, verpleegkundige bij Maastricht UMC: “Ik ben blij dat iedere werknemer nu eenzelfde percentage loonsverhoging krijgt, dat was in het verleden wel anders. Goed dat de FNV zich daar hard voor heeft gemaakt.”

Gelijke afspraken

De loonsverhoging geldt voor alle werknemers die onder de cao UMC vallen. Merlijn: “Door deze afspraak zijn we er vanaf dat er verschillende afspraken ontstaan voor groepen werknemers. Dat is voor ons belangrijker dan gelijk krijgen.” Wanneer de bonden naar de rechter waren gestapt om naleving van de cao-afspraak te eisen, zouden veel werknemers nog langer in onzekerheid zitten. Voor een meerderheid van de werknemers kon de werkgever de datum van loonsverhoging later laten ingaan. Sandra van der Horst, IC-verpleegkundige bij het Amsterdam UMC: “Het voelt goed dat ook mijn collega’s van de andere vakgebieden op 1 januari een loonsverhoging krijgen. Dat haalt de ongelijkheid weg en zo voelt iedereen zich meer gewaardeerd. Bovendien heeft iedereen het geld nu ook hard nodig om de inflatie te compenseren.’

Compensatie inflatie

In de cao UMC is vastgelegd dat de salarisverhoging voor 2023 minimaal het percentage is dat is afgeleid van de CPI (consumentenprijsindex) volgens de Prinsjesdagraming 2022. Dat was 11,3%. Merlijn: “We gaan nu akkoord met een lager percentage, maar dat betekent wel dat we van de werkgevers verwachten dat ze er bij de volgende cao-afspraken alles aan zullen doen om de inflatie te compenseren.”

Leden hebben laatste woord

Bij de zeven UMC’s werken ruim 80.000 mensen. De leden van de vakbonden moeten nog akkoord gaan met de afspraken die zijn gemaakt.

Vorig bericht Kenmerken van een succesvol bedrijf
Volgend artikel Nieuw bestuur voor BeterBusiness

Nu op WijNoordHolland