Glasvezel

KPN start aanleg glasvezelnetwerk in Zaandam Zuidoost

10.000e woning van gemeente Zaanstad wordt op glasvezel aangesloten

KPN start aanleg glasvezelnetwerk in Zaandam Zuidoost

Foto: KPN

Zaandam,
KPN legt een glasvezelnetwerk aan in samenwerking met aannemer Van Gelder Telecom, in Zaandam Zuidoost. Dit zal bijdragen aan snellere internetverbindingen en een verbeterde, stabielere digitale infrastructuur voor inwoners en bedrijven.

De werkzaamheden

De werkzaamheden zijn begin juli van start gegaan en worden naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 afgerond. In totaal wordt ongeveer 200 kilometer glasvezel uitgerold, een afstand van Zaandam tot Groningen. Om de bewoners en bedrijven van Zaandam Zuidoost aan te sluiten, zal meer dan honderd kilometer worden gegraven. Woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Verglazing van Zaandam

KPN heeft al glasvezelkabels aangelegd in Westerwatering, de Russische buurt, de Spoorbuurt, de Schilders- en de Waddenbuurten. En gaat nu verder met de verglazing van Zaanstad in Zaandam Zuidoost. De aanleg van glasvezel in een gebied dat bekend staat om zijn prachtige Zaanse houten huisjes en kleurrijke molens brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het behoud van het natuurlijke en culturele erfgoed is van groot belang bij de uitvoering van dit project. Een bijzondere mijlpaal wordt bereikt. De 10.000e woning van de gemeente Zaanstad wordt op glasvezel aangesloten.

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf Glaspoort van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort in 2026 te hebben aangesloten. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Op kpnnetwerk.nl/planning staat waar KPN nog meer onderzoek doet voor de aanleg van glasvezel. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Vorig bericht Plan vernieuwing AWZI Haarlem Waarderpolder vastgesteld
Volgend artikel Status intrekking vergunning Kooks- en gasfabrieken Tata Steel

Nu op WijNoordHolland