Glasvezel

Onder het spoor door voor aanleg glasvezel in Hoorn

Geen overlast voor treinreizigers

Onder het spoor door voor aanleg glasvezel in Hoorn

Foto: KPN

Hoorn,De behoefte aan snel internet wordt steeds groter. Om in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen, vervangt KPN het kopernetwerk door glasvezel. Een behoorlijke operatie waar heel wat bij komt kijken. Op 29 en 30 mei zijn 2 spoorboringen uitgevoerd in Hoorn. Deze spoorboringen zijn nodig om ook het centrum van Hoorn, Grote Waal, het Venenlaankwartier en Kersenboogerd-Zuid van glasvezel te voorzien. Meer dan 16.000 adressen kunnen hierdoor worden aangesloten op glasvezel van KPN.

Wat is een spoorboring en wat komt erbij kijken?

Een spoorboring is een gestuurde boring onder het spoor door. De boringen gaan over een lengte van meer dan 140 meter en tot wel 14 meter diep. Eigenlijk wordt een buis in een boog onder het spoor door geschoten. Door deze mantelbuis trekt de aannemer de glasvezelkabels voor de wijkkasten van het glasvezelnetwerk. Voordat de aannemer aan de slag kan, moet bij ProRail een vergunning worden aangevraagd. Er moet worden voldaan aan alle richtlijnen en voorschriften van de spoorbeheerder. Daarnaast wordt er een uitvoerig draaiboek geschreven, een gedetailleerde graaftekening gemaakt en worden er grondmonsters genomen. Dit alles om de veiligheid van de reiziger en de continuïteit van het treinverkeer te waarborgen.

Geen overlast voor treinreizigers

KPN geeft aan dat dankzij de uitvoerige voorbereiding, de geavanceerde techniek en de expertise van het boorteam, het niet nodig was het treinverkeer stil te leggen. En was er geen overlast voor de treinreizigers.

Met de boring worden voedingskabels naar 4 wijken van Hoorn gelegd die tussen de spoorlijn en het Hoornse Hop liggen. De aanleg van glasvezel in het centrum van Hoorn start na het toeristenseizoen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Half miljoen aansluitingen per jaar

KPN biedt momenteel bij ruim de helft van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om in 2026 samen met Glaspoort, het glasvezelbedrijf van KPN en ABP, 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk aan te sluiten. Het bedrijf geeft aan dat als iedereen glasvezel heeft, het kopernetwerk op termijn uitgezet wordt.

Vorig bericht Maak je klaar voor het netwerk event van het jaar binnen regio West-Friesland!
Volgend artikel Pontveer Westeinde vaart niet op 13 juni tussen 8.00 en 13.00 uur

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland