Duurzaam

Initiatief DekaMarkt bespaart 1 miljoen kilogram CO2

DekaMarkt en Too Good To Go bereiken samen grote mijlpaal

Initiatief DekaMarkt bespaart 1 miljoen kilogram CO2

Foto: DekaMarkt, Wouter Hummel

Velsen-Noord,
Supermarktketen DekaMarkt heeft 1 miljoen kilogram CO2 bespaard door krachten te bundelen met Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling. Via het platform bieden alle 101 DekaMarkt-winkels dagelijks boxen aan met producten waarvan de THT of TGT-datum nadert, maar die nog goed eetbaar zijn. Sinds de start van de samenwerking in 2018 zijn ruim 400.000 boxen gered. DekaMarkt en Too Good To Go onderzoeken verdere impactvolle kansen in het tegengaan van voedselverspilling, zowel in het gedrag van consumenten, nog meer bewustwording van het eigen personeel en het verder tegengaan van derving in alle winkels.

Samenwerking met Too Good To Go

In september 2018 sloeg DekaMarkt als eerste regionale supermarktketen de handen ineen met anti-voedselverspillingsapp Too Good To Go. In plaats van producten met een naderende THT of TGT-datum aan het einde van de dag weg te gooien, worden ze verzameld in zogeheten ‘Magic Boxen’ die voor een klein bedrag door de consument opgehaald kunnen worden. Na een succesvolle pilot werd het aanbod in 2020 uitgebreid met Brood Boxen. Vier jaar sinds de start is een grote mijlpaal bereikt: door het redden van 400.000 boxen is 1 miljoen kilogram CO2 bespaard.

1.070 vliegtickets naar New York

Duurzaam ondernemen is sinds de oprichting van DekaMarkt in 1941 vanzelfsprekend voor het familiebedrijf. De samenwerking met Too Good To Go sluit dan ook naadloos aan op de doelstellingen van de supermarktketen. Wouter Hummel, Formule Manager bij DekaMarkt: “We zijn ontzettend trots dat we, samen met onze klanten, 1 miljoen kilogram CO2-uitstoot hebben voorkomen door voedsel van de prullenbak te redden. Dat staat gelijk aan 1.070 vliegtickets van Amsterdam naar New York. Niet alleen een enorme winst op milieuvlak, maar ook voor onze klanten is het een uitkomst om in deze tijd producten tegen een lagere prijs te kunnen aanschaffen.” De krachtenbundeling met Too Good To Go is niet de enige manier waarop DekaMarkt bijdraagt aan het tegengaan van voedselverspilling. De supermarktketen doneert al meerdere jaren aan de voedselbank, laat het aantal verspillingskoelingen in filialen toenemen en is dit jaar een samenwerking gestart met stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Volgende doel

De komende tijd onderzoeken DekaMarkt en Too Good To Go manieren om het aanbod in boxen uit te breiden en hun gezamenlijke impact nog verder te vergroten. Het volgende doel van de supermarkt is om tijdens de Verspillingsvrije Week in september 500.000 boxen te hebben gered.

 

Vorig bericht NXT Mobility lanceert nieuw middel in strijd tegen netcongestie
Volgend artikel Haarlemse TommyTomato verhuist wegens stijgende groei

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland