HR

Horecamedewerkers gaan glimlachend naar hun werk

Blijkt uit recent horeca-onderzoek van Quinyx

Horecamedewerkers glimlachend naar werk

Amsterdam,
Bijna negen op de tien (86 procent) horecamedewerkers voelt zich gewaardeerd op de werkvloer. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Quinyx, aanbieder van een softwareoplossing voor personeelsplanning. Uit het onderzoek kwamen opmerkelijk veel positieve antwoorden van horecamedewerkers naar voren. 

Tevreden met huidige werkgever

Verder geeft de grote meerderheid (81 procent) van het horecapersoneel aan niet te hebben overwogen om dit jaar te wisselen van werkgever of om hun baan op te zeggen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de werknemers tevreden zijn over hun werkgevers.

Geen onveilig gevoel

Zo geeft bijna negen op de tien (87 procent) van de horecamedewerkers dat zij zich nooit onveilig voelen op de werkvloer. De hotels, restaurants en cafés worden dus gezien als een veilige werkplek door de werknemers.

Waardering belangrijker dan salaris

Het uitspreken van waardering naar de werknemers toe, is voor horecamedewerkers de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat hun betrokkenheid en inzet op het werk vergroot wordt (57 procent). Opvallend is dat het uitspreken van de waardering meer invloed heeft op het vergroten van de betrokkenheid van het personeel dan het verhogen van salaris (54 procent). Daarnaast is het interessant dat uit het onderzoek is gebleken dat juist het grootste deel horecamedewerkers (86 procent) aangeeft zich gewaardeerd te voelen.

Waardering verschilt in leeftijdsgroepen

Het gemiddelde gevoel voor waardering is volgens het onderzoek dus erg hoog. Wel zijn er verschillen te zien onder de leeftijdsgroepen. Zo geeft bijna iedereen uit de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar (93 procent) aan dat zij zich gewaardeerd voelen. Binnen de leeftijdsgroep 35 tot 44 jaar geeft 86 procent aan zich gewaardeerd te voelen, iets daaronder is de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar (82 procent). Van alle horecamedewerkers van 18 tot 24 jaar oud voelt 67 procent zich gewaardeerd. De leeftijdsgroep die zich het minst gewaardeerd voelt is de 54 plus groep (60 procent).

Duidelijkheid en ontwikkeling

Acht op de tien horecamedewerkers (84 procent) geeft verder aan dat hun werkgever ontwikkelingsmogelijkheden en/of doorgroeimogelijkheden biedt. Daarbij geeft de meerderheid aan dat ze ondersteund worden bij hun professionele ontwikkeling en loopbaan door duidelijke carrièrepaden (66 procent) en door middel van trainingen en opleidingen (66 procent).

“Ondanks de veelal negatieve berichtgeving rond de horeca over onder andere personeelstekorten en de nasleep van corona, is het mooi dat wij met de resultaten van dit onderzoek een positief tegengeluid kunnen geven. Tevreden medewerkers zorgen voor een gezonde en goede bedrijfsvoering,” aldus Erik Fjellborg, CEO en founder van Quinyx.

Het onderzoek

Het onderzoek is in maart 2023 uitgevoerd onder 400 horecamedewerkers. Dit onderzoek is een onderdeel van een groot onderzoek van Quinyx. In Nederland zijn er 2.000 frontliniewerknemers (retail, horeca en logistiek) ondervraagd. En in totaal zijn er 9.600 frontiliniemedewerkers ondervraagd. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de behoefte van medewerkers die in de frontlinie werken. Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Vorig bericht Jägermeister biedt Stichting Nachtburgemeester Amsterdam financieel support
Volgend artikel Dutch Media Week geeft kijkje in toekomst van media-industrie

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen