Van onze partner

Hoe de cashflow van je bedrijf gezond te houden (Blog)

Boost je cashflow met factuurfinanciering

Monvy, Debiteurenbeheer

Partnerblog van Monvy, financieel dienstverlener,
In de zakenwereld van vandaag is cashflow koning. Met het groeiende aantal bedrijven dat worstelt om te overleven, is het behoud van een gezonde cashflow van cruciaal belang om het hoofd boven water te houden. Daar weten wij alles van:  factoring, factuurfinanciering en debiteurenverzekering zijn enkele van de financiële instrumenten die wij bieden die bedrijven kunnen gebruiken om hun cashflow te beschermen en te verbeteren. Laten we eens dieper ingaan op deze drie financiële strategieën en begrijpen hoe ze bedrijven kunnen helpen in deze uitdagende tijden.

Efficiënt liquiditeit verkrijgen via factoring

Stel je voor dat je een mkb-bedrijf hebt dat producten levert aan diverse klanten, en sommige van deze klanten betalen laat of helemaal niet. Helaas is dit een bekend probleem en het kan een negatieve impact hebben op je financiën. Factoring is een oplossing die bedrijven helpt om snel toegang te krijgen tot het geld dat ze nog moeten ontvangen, zonder te hoeven wachten op klantbetalingen.

Hoe werkt dit? Je verkoopt je uitstaande facturen aan een factoringmaatschappij. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf dat jou ondersteunt een percentage van het factuurbedrag. De factoringmaatschappij neemt de verantwoordelijkheid voor het innen van de betalingen van je klanten op zich. Dit geeft je onmiddellijke liquiditeit om je lopende kosten te dekken, nieuwe investeringen te doen of te groeien, zelfs als je klanten hun facturen nog niet hebben betaald.

Hoewel factoring snel werkt, kunnen de kosten iets hoger zijn dan bij andere financieringsvormen vanwege de factoringkosten. Aan de andere kant biedt het aanzienlijke voordelen op het gebied van liquiditeit en risicobeheer.

Boost je cashflow met factuurfinanciering

Voor degenen die liever niet hun facturen willen verkopen, biedt factuurfinanciering een alternatieve manier om je cashflow te verbeteren. In plaats van je facturen volledig te verkopen, gebruik je ze als onderpand om een lening te verkrijgen van een financieringsinstelling. Hierdoor krijg je de vrijheid om het geleende geld te gebruiken zoals je dat wilt, terwijl je toch toegang hebt tot liquide middelen gebaseerd op je uitstaande facturen.

Met factuurfinanciering kun je een kredietlijn krijgen die gewoonlijk tot 80% tot 90% van het factuurbedrag bedraagt. Je betaalt rente over het geleende bedrag, maar je behoudt de controle over het incassoproces van je facturen. Hierdoor merken je klanten mogelijk niet eens dat je hun facturen hebt gefinancierd.

Deze financiële aanpak is met name geschikt voor bedrijven die graag de controle willen behouden over hun klantrelaties en incassoprocedures, terwijl ze nog steeds snel toegang hebben tot kapitaal. Het biedt flexibiliteit en kan een waardevolle aanvulling vormen op je cashflowbeheer.

Wanbetalingsbescherming met debiteurenverzekering

In periodes van economische onzekerheid neemt het risico van klanten die hun betalingen niet nakomen aanzienlijk toe. Een debiteurenverzekering is een instrument dat bedrijven beschermt tegen inkomensverlies als gevolg van klanten die niet betalen.

Met een debiteurenverzekering kun je jouw uitstaande facturen verzekeren tegen het risico van klanten die niet betalen vanwege financiële problemen, faillissement of andere redenen. Als zo’n situatie zich voordoet, vergoedt de verzekeraar het verlies. Dit helpt je om je cashflow te beschermen en financiële tegenvallers op te vangen.

Het hebben van een debiteurenverzekering kan bedrijven geruststellen, vooral wanneer ze zaken doen met klanten die als risicovol worden beschouwd. Het zorgt ervoor dat je niet volledig afhankelijk bent van het incassoproces en biedt gemoedsrust, vooral in onzekere tijden.

Overleven en gedijen: De cruciale rol van cashflow

In deze turbulente tijden is het duidelijk dat cashflow de hoeksteen is van het overleven voor veel bedrijven. Factoring, factuurfinanciering en debiteurenverzekering zijn drie krachtige instrumenten die bedrijven kunnen helpen hun cashflow te beschermen en te verbeteren.

Het is van vitaal belang dat ondernemers begrijpen welke financiële strategie het beste bij hun behoeften past. Of het nu gaat om het snel vrijmaken van liquide middelen, het verkrijgen van flexibele financiering of het beschermen tegen het risico van wanbetaling, de juiste keuze kan het verschil maken tussen groei en overleven in deze uitdagende zakelijke omgeving. Creditmanagement is belangrijker dan ooit. Door aandacht te besteden aan cashflow en de juiste financiële instrumenten te gebruiken, kunnen bedrijven hun positie versterken en zich wapenen tegen onzekere tijden. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem een kijkje op onze website.

Vorig bericht 'ICT Vanaf Morgen' wint NHN Thema award
Volgend artikel Veerkracht en optimisme onder Nederlandse mkb'ers

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland