Energie

Helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Energierekening van leveranciers stijgt gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar

Helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Foto: De Vastelastenbond

Eindhoven,
De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar. De vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn – net als de tarieven – aan verandering onderhevig en mogen elk moment aangepast worden. Deze administratieve kosten betalen consumenten maandelijks voor hun energieverbruik. Grote energiebedrijven als ENGIE, OXXIO en Budget Energie hebben honderdduizenden klanten en deze prijsverhoging heeft veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers. 

Prijsstijgingen

De Vastelastenbond onderzocht de leveringskosten van energieleveranciers en ontdekte prijsstijgingen. ENGIE is van 6,79 euro naar 8,81 euro gegaan. Op jaarbasis betalen klanten van deze energieleverancier 48,48 euro meer. Delta verhoogde het vaste leveringstarief van 5,41 euro naar 6,41 euro. Per jaar zijn klanten 27,12 euro meer kwijt voor de vaste leveringskosten. Budget Energie en OXXIO gingen van 4,99 naar 5,99 euro (klanten betalen jaarlijks 24 euro meer voor deze kosten). Consumenten betalen in feite twee keer leveringskosten: één keer voor stroom en één keer voor gas. De vijf overige energiebedrijven hebben geen wijzigingen doorgevoerd. Opvallend is dat deze tariefverhogingen afgelopen maand zijn ingegaan. In juni waren de vaste leveringskosten lager. Uitzondering is United Consumers. Deze partij koos er juist om de kosten voor vastrecht te verlagen. In plaats van 12 euro betalen klanten nu 9,1 euro en dat betekent dat klanten jaarlijks bijna 70 euro minder hoeven te betalen voor deze kosten. Ondanks deze prijsverlaging zijn de vastrechtkosten van United Consumers nog steeds de hoogste van alle energieleveranciers.

Energiekosten

Het is in de zoektocht naar een nieuw energiecontract verstandig om niet alleen naar het laagste tarief per kuub en kilowattuur te kijken, maar ook naar de vaste leveringskosten. “Het kan zijn dat een energieleverancier een laag energietarief heeft, maar wel hoge leveringskosten hanteert. Neem dat mee in een beslissing”, adviseert directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hoewel de inkoopprijzen voor energie laag liggen, is dat niet bij elke leverancier zichtbaar. De tarieven voor stroom liggen allemaal (net) onder het prijsplafond. De variabele tarieven voor gas liggen op twee uitzonderingen na allemaal onder prijsplafond. Alleen Eneco en OXXIO bieden tarieven aan die hoger liggen dan het prijsplafond. Voor een kuub gas betalen consumenten bij Eneco 1,50 euro en bij OXXIO zijn ze voor dezelfde hoeveelheid 1,49 euro kwijt.

Jaarcontract

Het prijsplafond duwt de kosten naar beneden tot 1,45 euro. “OXXIO en Eneco spannen de kroon qua kosten. Deze energieleveranciers hebben een hoge gasprijs en hoge vaste leveringskosten”, stelt Wolfert. “Het is belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die bij een energiecontract komen. Met de wintermaanden en de dreiging van een lege gasopslag in het vooruitzicht is de overstap naar een jaarcontract met vaste energietarieven aan te raden.” Energieleveranciers bieden de hoogste loyaliteitsbonussen (een beloning voor consumenten die hun contract uitdienen) bij jaarcontracten. Ook liggen de tarieven van deze contracten lager dan de prijzen van meerjarencontracten, verduidelijkt Wolfert.

Vorig bericht Kustvisie IJsselmeerkust brengt samenhang in projecten
Volgend artikel Koppeling studenten met bedrijfsleven via MKB Ditigal Workspace

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland