Staking

FNV: PostNL-medewerkers staken noodgedwongen in het geheim

PostNL heeft regels voor het staken beknot volgens FNV

FNV: PostNL-medewerkers staken noodgedwongen in het geheim

PostNL heeft de regels voor het staken zo beknot dat postmedewerkers afgelopen nacht in het geheim hebben moeten staken. Door de regels die de rechter op verzoek van PostNL vorige week oplegde, mogen er maar 33 mensen tegelijk staken en daar kleeft een risico aan. Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten: `Als er gestaakt wordt en andere medewerkers krijgen daar lucht van, willen ze zich misschien aansluiten en dan moeten we ze teleurstellen. Het gevolg is dus dat PostNL-medewerkers én niet kunnen staken op de manier die ze willen én de kleine staking die dan nog wel kan, in het geniep moet.´

Tijdens de geheime, beperkte staking ging een bus met de stakers langs drie sorteercentra. Daar spraken de stakers met werkende collega´s. De PostNL-medewerkers staken omdat ze een beter cao-bod willen van hun werkgever. Ze willen dat iedereen binnen PostNL minstens 14 euro per uur gaat verdienen. Daarnaast willen ze tenminste 10 procent loonsverhoging, om de kosten van de gestegen prijzen enigszins op te kunnen vangen. Verder willen ze onder andere dat de werkdruk omlaag gaat en dat uitzendkrachten na negen maanden een vaste aanstelling krijgen.

Wel staking bij Royal Mail

Vorige week eiste PostNL in een kort geding dat er tijdens stakingen een minimale bezetting zou zijn om medische post en pakketten en rouwbrieven op tijd te kunnen bezorgen. FNV stelde dat die post en pakketten ook van de medewerkers prioriteit krijgt en kwam met een oplossing door de urgente zendingen van de reguliere zendingen te scheiden. `PostNL zegt dat dat absoluut niet kan, maar in Engeland wordt nu ook gestaakt bij het nationale postbedrijf Royal Mail. Waarom zou het daar wel kunnen en hier niet?´, aldus Exalto.

Monddood

De ernstige inperking van het stakingsrecht door PostNL is bij medewerkers zwaar gevallen. Daar kwam gisteren nog bij dat PostNL eenzijdig de cao-lonen heeft verhoogd, zonder goedkeuring van de vakbonden. Exalto: `Dat is weer een nieuw dieptepunt in hoe PostNL met medewerkers omgaat. Zonder dat medewerkers er iets over te zeggen te hebben, wordt door de directie van PostNL bepaald wat de loonsverhoging is. Medewerkers die wij spraken, reageerden furieus. Ze voelen zich monddood gemaakt.´

Rechtsstaat onwaardig

FNV gaat na de actie van vannacht weer met de leden kijken welke acties er verder komen. Dat kan een herhaling van de geheime staking van vannacht zijn, of andere acties. De vakbond wacht verder nog op de volledige uitspraak van het kort geding van vorige week. `Wij gaan uiteraard in dat vonnis op zoek naar aanknopingspunten om de beperking van het stakingsrecht weer ongedaan te maken. Met deze uitspraak worden medewerkers buitenspel gezet. En dat is een rechtsstaat onwaardig´, aldus Exalto.

Vorig bericht Mbo-opleiding Urban Sport Trainer wint challenge MBOin2030
Volgend artikel Nutanix-onderzoek naar de impact van datacenters op energie-efficiëntie en CO2-uitstoot

Nu op WijNoordHolland