Award

Eerste vrouwelijke mbo-student verovert goud NL kampioenschap bouwtimmeren

Mbo-studenten Yvanka de Reus (Grootschermer) en Sam Strijbis (Dirkshorn) Nederlands kampioen in hun vakgebied

 

Eerste vrouwelijke mbo-student verovert goud NL kampioenschap bouwtimmeren

Heerhugowaard,
De mbo-studenten Yvanka de Reus uit Grootschermer en Sam Strijbis uit Dirkshorn zijn Nederlands kampioen in hun vakgebied geworden. Als eerste vrouwelijke mbo-student veroverde Yvanka goud bij het bouwtimmeren. Sam werd verkozen tot beste sanitaire- en verwarmingstechnicus. Zilver was er voor verpleegkundige Laura van Engen uit Westwoud en Robin Berkhout uit Andijk veroverde brons bij de meubelmakers. De studenten van het Horizon College stonden 31 maart en 1 april in de finale van Skills Heroes; dé landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten.

De Nederlandse kampioenschappen voor mbo-studenten worden elk jaar georganiseerd door Skills Netherlands. Namens het Horizon College hadden elf studenten zich gekwalificeerd voor de finales. Per opleiding deden acht mbo-studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes.

Eerste meisje ooit

Yvanka de Reus (17) wordt mede-opgeleid door ESPEQ, locatie Heerhugowaard. Haar opleidingsbedrijf is Jonker en Meijerhof. Nooit eerder stond er een studente in de finale van het bouwtimmeren. Yvanka: “Ik vind het heel gaaf dat ik eerste ben geworden, het eerste meisje ooit. Ik heb de jongens laten zien dat meisjes ook kunnen timmeren en hierin kunnen uitblinken. We moesten een dakconstructie maken. Het was een lastige opdracht want alles moet tot op de millimeter kloppen. Ik had de opdracht binnen de tijd af en ik was er tevreden over. Nu ligt het WK in China voor Yvanka in het verschiet: “Dat lijkt me heel gaaf. Ik ben benieuwd wat er nu op mijn pad komt en welke kansen ik krijg.”

Doel behaald

Sam Strijbis (21) wordt mede-opgeleid door IW Noord-Holland, locatie Heerhugowaard. Zijn opleidingsbedrijf is Strijbis Installaties. Sam stond twee jaar geleden ook in de finale bij de categorie sanitaire- en verwarmingstechnicus. Toen eindigde hij als vijfde. Nu dus goud. “De opdracht ging goed, alhoewel ik over een paar details minder tevreden was. Ik had een hoge score, dat had ik niet verwacht. Het verschil met de nummer twee was minimaal, maar met de nummer drie was het verschil tien punten. Voor de wedstrijd was ik niet heel gespannen, maar tijdens de prijsuitreiking was ik dat wel. Het is hartstikke mooi dat het gelukt is en dat ik mijn doel behaald heb.”

Ook voor Sam bestaat de kans om naar het WK in China te gaan. Binnenkort wordt hierover besloten. “Dat lijkt mij een geweldige ervaring.”

Toppers in de zorg

Laura van Engen (21) uit Westwoud veroverde het zilver bij de verpleegkundigen. “Ik ben superblij met mijn zilveren medaille. Eigenlijk had ik geen medaille verwacht, want andere verpleegkundigen sprongen er ook uit. We zijn allemaal toppers in de zorg. De finale was intensief, maar vooral heel leerzaam. Ik heb heel veel over mijn vak en mezelf als verpleegkundige geleerd.”

Blij met brons

Robin Berkhout uit Andijk (22) deed voor de vierde keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij werd twee keer Nederlands kampioen en één keer tweede bij het bouwtimmeren. Dit jaar deed Robin mee in de categorie meubelmaken. Hij moest een tafeltje met een lade maken en behaalde hiermee het brons. Robin: “De eerste dag liep volgens planning en de tweede dag ook, totdat ik op het laatst tegen een maatvoeringsfout aanliep waardoor ik mijn lade niet kon monteren. Ik heb toen besloten om de lade te laten voor wat het was en het tafeltje verder afgewerkt. Dat is goed gelukt. Ik ging er vanuit dat ik geen podiumplaats zou behalen, dus kwam de bronzen medaille als een verrassing en ben er erg blij mee.”

 

Vorig bericht Tata Steel verreweg de grootste vervuiler van Nederland
Volgend artikel Finalisten Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2022 bekend

Nu op WijNoordHolland