Uit een selectie van ruim 650 kandidaten zijn vier Noord-Hollandse praktijkbegeleiders geselecteerd om op dinsdag 12 december in de Utrechtse Jaarbeurs kans te maken op de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’.
De praktijkbegeleiders stomen hun leerlingen klaar voor de installatietechniek. Hun leerlingen zijn veelal mbo’ers (bol en bbl) maar ook hbo’ers en zij-instromers. De TopCoaches zijn door hen voorgedragen en worden beoordeeld door een vakjury. De jury kiest dinsdag drie winnaars uit de respectievelijke categorieën opleidingsbedrijf, mkb en groot bedrijf.
Van het viertal komen drie finalisten tegen elkaar uit in de categorie mkb. Eén finalist doet mee in de categorie opleidingsbedrijven. Tommy Boeren uit Amsterdam werkt bij IW Noord-Holland en is kanshebber in de categorie opleidingsbedrijven. René Barten, Piet Jonker en Jaco Rip uit respectievelijk Assendelft, Uitgeest en Buitenkaag werken bij middelgrote installatiebedrijven en komen uit in de categorie mkb.
Kennisoverdracht
Tommy Boeren heeft 35 jaar als elektromonteur gewerkt. Sinds 2,5 jaar is hij praktijkinstructeur bij IW Noord-Holland. Als elektromonteur vond de Amsterdammer het altijd al leuk om nieuwkomers in het vak te begeleiden op de werkvloer. Na 35 jaar in de elektrotechniek is hem de kans geboden zich bij IW Noord-Holland voltijds met kennisoverdracht en begeleiding bezig te houden. Die kans heeft hij met beide handen aangegrepen.
René Barten werkt bij Klaver Klimaattechniek in Obdam, een bedrijf met circa 100 medewerkers en vier plaatsen voor mbo-leerlingen in opleiding. Barten is op zijn zeventiende begonnen bij een verwarmingsfirma. Daar wist hij zich ook te specialiseren in ventilatietechniek. Zijn werkgever heeft hem gevraagd om een afdeling ventilatietechniek op te starten waar ook jonge installatiemonteurs worden opgeleid. Dat heeft hij tien jaar gedaan. Inmiddels werkt René al 15 jaar bij zijn huidige werkgever, waarvan zes jaar als hoofd uitvoering.
Veel geduld
Piet Jonker is begonnen in de elektrotechniek en is zich vervolgens gaan verdiepen in andere technische specialisaties. Dit heeft er toe geleid dat hij 28 jaar geleden een eigen bedrijf is begonnen in de totaaltechniek. Jonker runt zijn onderneming als een open bedrijf met familiaire omgangsvormen waar iedereen die er binnenkomt veel kansen krijgt om te leren. Als begeleider staat hij bij leerlingen bekend als iemand met vooral veel geduld. Jonker Totaaltechniek telt zeven medewerkers en vijf opleidingsplaatsen voor mbo-techniekleerlingen.
Ook Jaco Rip is al lang geleden voor zichzelf begonnen. Rip is al 25 jaar eigenaar van een loodgietersbedrijf met drie verschillende pijlers; dakwerk, loodgieterswerk en service. Vanaf zijn twaalfde is hij bij zijn oom in dienst geweest. Daarna is hij gaan werken als uitvoerder in de infrastructuur. Maar het installatiewerk waarin hij ooit zijn eerste schreden in de techniek zette, is altijd blijven lonken. Daarom is hij uiteindelijk voor zichzelf begonnen. Rip Loodgieters- en onderhoudswerk in Buitenkaag telt 11 medewerkers en drie opleidingsplaatsen.
Leren en werken
Leerlingen die een mbo-techniekopleiding volgen in de installatiebranche doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Leerlingen hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.
De TopCoach van het Jaar verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek in samenwerking met ROC’s, opleidingsbedrijven en installatiebedrijven. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl