Nieuws

Duurzaamheidsfonds helpt Amsterdam aan zonnedaken

Het Amsterdamse bedrijfsleven is volop aan het verduurzamen en naast andere initiatiefnemers kloppen steeds meer ondernemers aan bij het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam.


Om een voordelige lening aan te vragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. In de eerste helft van 2018 verstrekte het fonds voor ruim €1,5 miljoen aan leningen voor twaalf verschillende projecten. De totale investeringen van de projecten liggen meestal hoger, omdat de lening dan wordt gecombineerd  met eigen financiering of cofinanciering.
In Amsterdam zijn veel mooie voorbeelden van duurzame koplopers: bewoners, bedrijven of organisaties die aan de slag gaan om Amsterdam duurzamer te maken. Soms lukt het niet om een duurzaam project volledig te financieren. Juist daarvoor heeft de gemeente Amsterdam het Duurzaamheidsfonds. De leningen worden meestal gebruikt voor het aanschaffen van zonnepanelen.

Zonnepanelen voor scholen, bedrijven  en energiecoöperaties

De organisaties die een lening aanvragen lopen uiteen van scholen en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) tot aan energiecoöperaties en bedrijven. Zo leenden de VvE Theo Bosch aan de Van Noordtkade geld om 280 zonnepanelen te kopen. En de scholen IJburg College en De Apolloschool gebruikten ook een lening van het Duurzaamheidsfonds voor zonnepanelen.

Autoplaza Westpoort is binnenkort trotse eigenaar van 400 zonnepanelen op het dak van het bedrijf. Bilal Ördek van Autoplaza Westpoort: “Wij hebben een dak van ongeveer 1500m2 dus we hebben genoeg plek voor zonnepanelen. Het is zonde om dit onbenut te laten. Het is financieel gunstig en we helpen zo mee aan het verduurzamen van de stad. Via via kwamen we bij het Duurzaamheidsfonds uit waar we vrij eenvoudig een voordelige lening konden afsluiten. Door het Duurzaamheidsfonds zijn de zonnepanelen er snel gekomen!â€

Een lening van het duurzaamheidsfonds is zeker niet alleen bedoeld voor zonnepanelen, maar voor allerlei duurzaamheidsprojecten. Voor nieuw te realiseren huurwoningen met lage huur aan de Marcantilaan heeft het fonds bijvoorbeeld bijgedragen aan een duurzame ventilatie en warmtepompboilers. Dit zorgt voor minder gasverbruik.

Grootste zonnedak van Noord-Holland

Een bijzonder project zijn de zonnepanelen op de Scheepsbouwloods op NDSM in Noord. Deze loods is een monument, maar toch konden er 1.450 zonnepanelen geplaatst worden. Een deel van de financiering is opgehaald via crowdfunding.

Tot slot speelde het duurzaamheidsfonds vorig jaar een belangrijke rol bij de financiering van twee grote zonne-energie projecten die in 2018 zijn afgerond. Op het magazijn van Nissan in de haven staat nu het grootste zonnedak van Noord-Holland: bijna negenduizend zonnepanelen! En energiecoöperatie BCO-Ecostroom (zie foto) heeft op het parkeerdek van Koopcentrum Akerpoort 1.700 zonnepanelen gelegd. Zij hebben de ambitie om ook bij de andere daken van Bedrijvencentrum Osdorp zonnepanelen te plaatsen.

Meer informatie

Het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam verschaft voordelige leningen voor duurzaamheidsprojecten. Zie voor meer informatie over het aanvragen van leningen www.amsterdam.nl/duurzaamheidsfonds of mail duurzaamheidsfonds@amsterdam.nl

Vorig bericht Bouw nieuw en duurzaam ING-hoofdkantoor Amsterdam bereikt hoogste punt
Volgend artikel Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland