Nieuws

Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan

De verwachte economische groei van Amstelland-Meerlanden is in 2018 4,2 procent


Dit is één procent hoger dan de verwachte groei in heel Nederland. En deze groei is een half procent hoger dan de groei in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), want deze groeit met 3,7 procent. De werkloosheid van AM gemeenten daalt naar verwachting van 3,8 procent van de beroepsbevolking in 2017 naar 3,6 procent in 2018 en 3,3 procent in 2019.
Door deze economische groeicijfers hoort de MRA bij de vijf sterkst groeiende grootstedelijke regio’s in Europa, samen met Londen, Stockholm, Warschau en Praag. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018. Volgens de Monitor Plabeka 2016-2017 behoort Amstelland-Meerlanden tot een van de sterkste economische regio’s van Nederland. Binnen de Metropoolregio Amsterdam is Amstelland-Meerlanden een van de deelgebieden.

Werkgelegenheid groeit sterk

In 2016 groeide de werkgelegenheid binnen de AM gemeenten al met twee procent. De verwachting is dat deze tendens zich voortzet en de werkgelegenheid komende jaren bovengemiddelde sterk gaat groeien. Daarmee zakt de werkloosheid weer tot op het niveau van vóór de crisis. De groei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten, zoals toerisme en horeca. Daarnaast zijn buitenlandse vestigingen goed voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de metropoolregio.

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken): “Het is goed nieuws dat we zo’n sterke economische regio hebben. Ik ben trots op onze internationale topbedrijven, het sterke ondernemende MKB en de vele initiatiefrijke lokale starters. We willen ons vestigingsklimaat duurzaam gezond houden en dat betekent dat we hierin moeten blijven investeren én goed samenwerken in de regio. De Metropoolregio Amsterdam werkt aan een duurzame regio. De komende jaren gaat een versnelling plaatsvinden in de energie- en grondstoffentransitie. Die omslag moet de regio bovendien internationaal nóg concurrerender maken.”

Economische groei

De economische groei en werkgelegenheid concentreren zich in Amsterdam en AM-gemeenten. Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio. Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT-dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie. De Metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal.

Amstelland-Meerlanden bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Deze zes MRA-gemeenten hebben in totaal ruim 336 duizend inwoners. De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland en 33 gemeenten.

Vorig bericht Duurzaamheidsfonds helpt Amsterdam aan zonnedaken
Volgend artikel PwC en Plastic Whale maken wateren plasticvrij

Nu op WijNoordHolland