Vastgoed

Drie combinaties ontwikkelen 1.150 appartementen in Schalkwijk

Werkzaamheden beginnen dit najaar en zijn naar verwachting in 2027 klaar

Drie combinaties ontwikkelen 1.150 appartementen in Schalkwijk

Foto: Ontwikkelcombinaties Centrum Schalkwijk

Haarlem,
De gemeente Haarlem heeft met drie ontwikkelcombinaties een anterieure overeenkomst gesloten voor de realisatie van 1.150 koop- en/of huurappartementen in Centrum Schalkwijk. De werkzaamheden beginnen dit najaar en zijn naar verwachting in 2027 gereed. De drie partijen (Hoorne Vastgoed-HBB Groep, Dalpha Real Estate en VOF Trebbe-Lunee) ontwikkelen elk een eigen projectdeel met in totaal 8 appartementengebouwen. Het betreft koop- en huurappartementen (sociaal, middelduur en vrije sector) in combinatie met circa 5.000 m² commerciële ruimte (geen detailhandel) en circa 1.900 m² maatschappelijke ruimte in de vorm van een bibliotheek.

Vernieuwing Centrum Schalkwijk

De bouw van 1.150 appartementen is een belangrijke impuls voor de eerder in gang gezette vernieuwing van Centrum Schalkwijk. Daar werd eerder al een deel van het winkelcentrum onder handen genomen en zijn woningen, een bioscoop, parkeervoorzieningen, winkels en een marktplein gerealiseerd. Naar verwachting wordt eind dit jaar gefaseerd begonnen met de sloop van oude (winkel)panden en aansluitend start de bouw van 8 appartementengebouwen, waarvan 3 met 24 woonlagen.

‘Fijne woonruimte bieden’

Wethouder Floor Roduner (ruimtelijke ordening en wonen) van de gemeente Haarlem: “Ik ben blij dat we met deze 1.150 woningen in dit deel van Centrum Schalkwijk weer een flinke stap zetten. We kunnen meer mensen met verschillende inkomens fijne woonruimte bieden, de wachtlijsten verminderen en een nieuw en aantrekkelijk stadshart met ook een nieuwe bibliotheek voor Schalkwijk maken.”

Hoorne Vastgoed/HBB Groep

De ontwikkelcombinatie Hoorne Vastgoed/HBB Groep realiseert aan het water en aan het toekomstige marktplein van Schalkwijk 569 appartementen, een bovengrondse parkeergarage met 196 plaatsen en 2.450 m² bvo aan bedrijfsruimte. De appartementen (114 sociaal, 341 middelduur en 114 vrije sector) komen in vijf gebouwen die in hoogte variëren van circa 22 tot 75 meter. Het ontwerp is van LEVS Architecten uit Amsterdam en de realisatie wordt door HBB Groep ter hand genomen. Het project van Hoorne Vastgoed/HBB Groep transformeert een monofunctioneel winkelcentrum in een multifunctioneel stadsdeelcentrum.

Dalpha Real Estate

Dalpha ontwikkelt aan de Europaweg een door Koschuch Architects ontworpen duurzame en natuur inclusieve woontoren met 219 huurappartementen, een commerciële ruimte van 667m² en een ondergrondse fietsparkeergarage. Door de ligging aan het Entreeplein wordt de woontoren een prominente plek waar mensen elkaar ontmoeten, wonen, winkelen en recreëren. Jan Jonk van Dalpha: “Het gebouw is een  prachtig voorbeeld van hoe wij willen bijdragen aan een positieve sociale, economische en ecologische impact voor de buurt en het welzijn van de gebruikers.”

VOF Trebbe-Lunee

VOF Trebbe-Lunee realiseert op basis van ontwerpen van GROOSMAN Architecten (Rotterdam) en Inbo (Amsterdam) twee gebouwen met in totaal 406 appartementen. Waarvan 80 sociaal, 146 middenduur laag, 96 middenduur hoog en 84 vrije sector. De maximale bouwhoogte wordt circa 70 meter. Er is tevens plek voor 1580 m² commerciële ruimte voor onder meer horeca, 1930 m² maatschappelijke ruimte (bibliotheek) en een parkeervoorziening. Uitgangspunt is om het wonen, werken en winkelen samen te brengen. De bouw wordt ter hand genomen door een bouwcombinatie die bestaat uit de ontwikkelende bouwer Trebbe en bouwbedrijf M.J.de Nijs & Zonen. VOF Trebbe-Lunee spreekt van een intensief ontwikkeltraject dat dankzij een goede samenwerking met de gemeente en de andere ontwikkelaars uiteindelijk tot een anterieure overeenkomst leidde.

Vorig bericht Horecavacatures stijgen in Noordelijk Noord-Holland sneller dan in de rest van Nederland
Volgend artikel Kansen voor culturele organisaties om verder te ontwikkelen

Nu op WijNoordHolland