EU-richtlijn

CFO gaat aan de CSO, Chief Sustainability Officer, rapporteren

EU-richtlijn met verplichtingen voor alle ondernemingen

De CFO gaat aan de CSO rapporteren

Amsterdam,
Met de instemming van de invoering van de Corporate Sustainability Reporting (CSRD)-richtlijn begin november heeft Europa de lat hoger gelegd richting een duurzamer financieel systeem. “De CFO gaat aan de CSO rapporteren,” stelt Harco Leertouwer,  Manager Director Europe van Acre, marktleider op het gebied van duurzaamheidswerving en executive search. “En daarmee schept de EU-richtlijn verplichtingen voor alle ondernemingen.

Het Nationaal Sustainability Congres, gehouden in Den Bosch, is sinds 2000 het grootste jaarlijkse evenement in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het thema van dit jaar luidde: “Van marathon naar sprint: de transformatie van duurzaamheidsdoelen naar nieuwe realiteit. Tijdens de druk bezochte workshopsessie sprak Harco Leertouwer over de evolutie van de Chief Sustainability Officer binnen ondernemingen, en over het belang van duurzaam leiderschap in deze tijden van massale disruptie.

In een ideale wereld heeft een bedrijf geen CSO nodig, omdat in elk bedrijf, in elke functie, en in elk team, elk teamlid een soort “CSO DNA” zou behoren te hebben. Zo ver zijn we nog niet. Als je met doorgewinterde CSO’s praat, zullen ze je waarschijnlijk allemaal vertellen dat ze hopen dat hun rol in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Uiteraard hopen we dat deze organisaties op een dag de rang van CEO zullen bereiken. Momenteel zijn er niet zo veel CSO’s en komt het vaker voor dat een CFO of iemand met een operationele achtergrond CEO wordt. Maar nu het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van de CSRD-richtlijn, stel ik: `De CFO gaat aan de CSO rapporteren.´ Bovendien blijkt dat ondernemingen met een goed ESG-beleid het op de lange termijn beter doen dan ondernemingen die tekort schieten in hun ESG-beleid.”

De transformatie van duurzaamheidsdoelen naar een nieuwe realiteit vereist ook een andere skill set van managers en bestuurders. In zijn sessie ging Harco, samen met collega Matt Read, Development Coach bij Acre Frameworks, in op de leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om gelijke tred te houden en om effectief risico’s te beoordelen, nieuwe kansen te identificeren en vertrouwen te kweken bij de stakeholders van een organisatie. Daartoe biedt de Acre een objectieve benchmark die inzicht geeft in duurzaam leiderschap en in de wijze waarop professionals zich kunnen aanpassen ten behoeve van een duurzame toekomst.

Vorig bericht Weer minder WW-uitkeringen, grote tekorten in onder andere de kinderopvang
Volgend artikel HubSpot biedt WhatsApp-integratie om klantcommunicatie te versterken

Nu op WijNoordHolland