Vastgoed

Data en AI schudden vastgoedmarkt op

7 september introduceert Homematrix, een Amsterdams data- en AI-bedrijf: Homematrix Desktoptaxatie

Data en AI schudden de vastgoedmarkt op

Amsterdam,
7 september introduceert Homematrix, een Amsterdams data- en AI-bedrijf, de Homematrix Desktoptaxatie. Met deze dienst is het  volgens het bedrijf mogelijk om binnen 4 uur een volledig taxatierapport te verkrijgen, tegen lagere kosten dan bij een reguliere taxatie. Ze claimen dat dankzij het gebruik van data en AI technologie het waarderingsproces versneld en betaalbaar is geworden. Hierdoor krijgen kopers en huiseigenaren de mogelijkheid om op een toegankelijke wijze hun woning te laten taxeren, inclusief de handtekening van een gecertificeerde taxateur.

Door gebruik te maken van data en kunstmatige intelligentie (AI) wordt het mogelijk om met behulp van geavanceerde rekenmodellen een nauwkeurige taxatie uit te voeren. Vervolgens controleert een lokale taxateur de waarde en selecteert de best passende referentiewoningen. Hiervoor werkt Homematrix nauw samen met Taxatiepunt, een landelijk netwerk van taxateurs. Na goedkeuring zet de taxateur zijn handtekening onder het rapport en verstuurt deze naar de aanvrager.

Hoe werkt het?

Door elk vastgoedobject te digitaliseren en alle data systemen te verbinden ontstaat een rijke informatiebron. Tijdens de waardering van een pand worden de benodigde vastgoedgegevens verzameld, waaronder de desbetreffende woningdetails, locatiekenmerken, markttrends en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Vervolgens ondergaan deze gegevens een grondige analyse waardoor geavanceerde rekenmodellen de waarde van het object kunnen vaststellen. Deze aanpak biedt volgens het bedrijf een snelle, nauwkeurige en volledig objectieve taxatie zonder dat een fysieke inspectie nodig is.

Tarief

In vergelijking met de kosten van reguliere taxaties, die al snel €650,- bedragen, biedt de Desktoptaxatie een alternatief. De Desktoptaxatie van Homematrix is volgens het bedrijf voordeliger dan traditionele taxaties, waardoor het voor kopers en huiseigenaren mogelijk is om voor een bescheiden bedrag een nauwkeurige waardering van hun woning te verkrijgen.

Hypotheekaanvragen en bankregels

Sinds 2021 is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden tot 90% van de aankoopprijs van een woning te financieren op basis van een Desktoptaxatie. Het is echter belangrijk op te merken dat verschillende banken momenteel uiteenlopende regels hanteren met betrekking tot deze taxatiemethode. Het is daarom raadzaam om eerst contact op te nemen met de bank om te controleren of zij de Desktoptaxatie van Homematrix al als geldige optie voor een hypotheekaanvraag accepteren.

Vorig bericht Gemeente Haarlem kiest voor OnlyHuman
Volgend artikel Brandt & Levie trekt nieuwe marketinglead Anne-Wies Bouritius aan voor Europese groei

Nu op WijNoordHolland