Energietransitie

Alfen en Batenburg Techniek leveren Stedin transformatorstations

Stedin breidt capaciteit van elektriciteitsnet uit door stijgende vraag naar elektriciteit

Alfen en Batenburg Techniek leveren Stedin transformatorstations

Foto: Alfen

Netbeheerder Stedin heeft met energiespecialisten Alfen en Batenburg Techniek contracten getekend voor de levering van 500 prefab transformatorstations per jaar. De contracten hebben een looptijd van maximaal acht jaar met een totale waarde van € 160 miljoen. Alfen en Batenburg Techniek nemen een gelijkwaardig deel op zich voor de uitvoering. Als antwoord op de energietransitie is Stedin volop bezig met de uitbreiding van het elektriciteitsnet waardoor er een groeiende vraag is naar transformatorstations.

Uitbreiding elektriciteitsnet

Transformatorstations, in de volksmond ook wel trafohuisjes geheten, zijn onmisbare knooppunten in het elektriciteitsnet die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen in iedere buurt mogelijk maken. Steeds meer mensen verduurzamen hun huis of bedrijf. Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit. Stedin breidt daarom de capaciteit van het elektriciteitsnet uit, onder meer door het bouwen van grote verdeelstations, het trekken van nieuwe kabels en het installeren van transformatorstations. Stedin beheert al zo’n 26.500 stations in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Europese aanbesteding

De contracten met Alfen en Batenburg Techniek is voortgekomen uit een Europees aanbestedingstraject. De partijen spreken af dat Stedin tenminste 150 stations van ieder bedrijf per jaar afneemt, maar de intentie is om er in totaal zeker 250 stuks of meer af te nemen. De looptijd van het contract is minimaal vier jaar en kan maximaal verlengd worden tot acht jaar. Naar verwachting plaatst Stedin begin 2024 het eerste transformatorstation vanuit deze samenwerking.

Gepaarde back-up

In de samenwerking zijn Alfen en Batenburg Techniek elkaars back-up, zodat Stedin altijd kan rekenen op voldoende aanlevering van transformatorstations. De twee bedrijven verzorgen het station zelf en de plaatsing ervan. Het binnenwerk bestaat onder andere uit de Xiria-schakelinstallaties van Eaton, waarvoor Stedin in 2020 al een contract afsloot. Bijzonder aan deze installaties is dat hierin geen gebruik meer wordt gemaakt van zwavelhexafluoride (SF6). Dit isolatiegas wordt veel toegepast in schakelinstallaties, maar is erg schadelijk voor het milieu wanneer het vrijkomt. Hiermee gaan verduurzaming en de energietransitie direct samen.

Vorig bericht 16 buitenlandse delegaties bezoeken Nederlandse waterparels
Volgend artikel Agrifood sector Noord-Holland krijgt sterke impuls dankzij miljoenensubsidie

Nu op WijNoordHolland