Agri

Agrifood sector Noord-Holland krijgt sterke impuls dankzij miljoenensubsidie

Totale begroting bedraagt 20 miljoen euro voor 4 jaar

Agrifood sector Noord-Holland krijgt sterke impuls dankzij miljoenensubsidie

Het innovatie-ecosysteem van de agrifood sector in Noord-Holland krijgt een sterke impuls dankzij subsidie die is toegekend aan het Greenchain NH consortium. Dit consortium zet zich in om de krachten in de regio te bundelen, om zo de innovatiekracht te versterken en het onderwijs- en opleidingsaanbod te verbeteren.

De aanvraag voor de subsidie is gedaan door een uitgebreid netwerk van ondernemers, onderwijsinstellingen, onderzoekers en overheden. De totale begroting bedraagt 20 miljoen euro voor 4 jaar, waarbij 8,4 miljoen euro  is toegekend via het Nationaal Groeifonds-project Katapult. Hiermee gaat het consortium de komende jaren aan de slag om de samenwerking in het nu nog versnipperde agrifood ecosysteem in Noord-Holland te versterken en zo de innovatiekracht van de sector te verbeteren.

Toenemende inzet data en technologie

De Katapult-aanvraag is gedaan door een uitgebreid netwerk van partijen, bestaande uit ondernemers, onderwijsinstellingen, onderzoekers en overheden. Greenport Noord-Holland Noord is daarbij penvoerder en Hogeschool Inholland, Vonk, Greenport Aalsmeer en Amsterdam Green Campus zijn de overige kernpartners in het consortium.
De Katapult bijdrage komt op een belangrijk moment voor het agrifood cluster in de regio. De bedrijven die hierin werkzaam zijn staan voor grote uitdagingen waar het gaat om verduurzaming. Daarbij steunen zij in toenemende mate op de inzet van data en technologie. De verwachting is dat uiteindelijk alle bedrijven hiermee te maken krijgen. Om mee te gaan is naadloze aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt van cruciaal belang. Het Greenchain NH-project zet hierop in met het realiseren van practoraten, het versterken van lectoraten en het ontwikkelen van een associate degree.

Kracht van het netwerk

Jeroen Noot, programmamanager van Greenport Noord-Holland Noord, is blij met de bijdrage uit het Katapult Groeifonds. Dat het is gelukt om hiervoor in aanmerking te komen, laat volgens hem de kracht zien van het netwerk in Noord-Holland. “Met ondersteuning vanuit Provincie Noord-Holland hebben we als consortium deze aanvraag met succes uitgevoerd. Achter de consortiumpartners staat een uitgebreid netwerk van partijen die samen met ons de schouders willen steken onder de uitvoering.”
Ronald van den Breevaart, programmadirecteur bij Greenport Aalsmeer, vult aan: “Greenchain NH kan op geen beter moment komen. Het karakter van de werkzaamheden in de agrifood sector verandert in hoog tempo. Om concurrerend te blijven, moeten we de innovatiekracht van bedrijven op peil houden. Terwijl we tegelijk de mensen moeten opleiden die innovatie in de praktijk kunnen brengen. Door de handen ineen te slaan, kunnen we op dit gebied veel meters maken.”

Greenport Horti Campus

Het Greenchain NH project is een van de 15 consortia die ondersteund worden in het kader van het Katapult Groeifonds. In totaal stelt de overheid hiervoor 123 miljoen euro beschikbaar. Bij Greenport West-Holland is ook de aanvraag voor Greenport Horti Campus gehonoreerd. Samen met de toekenning voor Greenchain NH betekent dit een belangrijke impuls voor het Nederlandse agrifood cluster. De beide consortia zoeken in de uitvoering actief de samenwerking.

Vorig bericht 16 buitenlandse delegaties bezoeken Nederlandse waterparels
Volgend artikel DoubleTree by Hilton Amsterdam hoogst genoteerde Nederlandse Hotel in top 50 ‘Top M

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland