HR

9% meer loon in principeakkoord cao DHL Parcel

FNV heeft met DHL Parcel een principeakkoord bereikt

FNV heeft met DHL Parcel een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao DHL Parcel Nederland. De voorstellen worden positief aan de leden van de vakbond voorgelegd, die kunnen er tot 26 december over stemmen. Jacqueline Lohle, bestuurder FNV Transport en Logistiek: `Dit is een heel mooi resultaat. Over veel van onze voorstellen hebben we goede afspraken kunnen maken. Medewerkers gaan er in salaris een flinke stap op vooruit en er komen meer vaste banen.´

De gemiddeld negen procent loonstijging wordt gerealiseerd door een combinatie van nominale en procentuele verhogingen. De manier die voor de individuele werknemer het beste uitkomt, wordt gekozen. Verder worden de maxima van verschillende loonschalen verhoogd en het minimumuurloon stijgt naar EUR 12,50. Naast de structurele loonstijging, krijgt iedereen eenmalig naar rato 500 euro bruto.

Vaste baan is de norm

DHL Parcel heeft 80% van de medewerkers in vaste dienst en wil in 2023 in de zakelijke grootgoeddienst met 100% eigen chauffeurs gaan rijden. Daarnaast worden ZZP´ers op uitzendcontract voortaan alleen in geval van nood ingezet. `Dat is heel hard nodig, want die zzp-constructie zorgt voor ondermijning van ons sociaal zekerheidsstelsel. FNV wil meer vaste banen en minder flex en daar hebben we in deze cao goede afspraken kunnen maken´, aldus Lohle.

Reiskosten

Naast de afspraken over de loonsverhoging, is ook afgesproken dat de vergoeding van de reiskosten stijgt van 0,19 naar 0,21 euro en dat de jeugdschalen worden afgeschaft. In het akkoord is ook opgenomen dat medewerkers zoveel als mogelijk binnen de overeengekomen arbeidsuren per week zullen werken.

Eenmalig 1.000 euro bruto en toeslag van 5%

Medewerkers die een certificaat halen voor het besturen van extra lange en zware voertuigen (LZV) krijgen eenmalig 1000 euro bruto en een toeslag van vijf procent per uur voor het rijden met een LZV. De cao gaat in per 1 januari 2023 en heeft een looptijd van een jaar. Onder de cao DHL Parcel Nederland vallen 2500 mensen in de functie van onder meer vrachtwagenchauffeur, loodsmedewerker en administratief medewerker. In totaal werken in Nederland bij DHL Parcel 11.000 mensen, de overige werknemers vallen onder de cao DHL Parcel e-Commerce.

Vorig bericht Argent Energy bouwt glycerineraffinaderij in de Haven Amsterdam
Volgend artikel Studentenhuisvesting Haarlem Campus op terrein Koepel Haarlem

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland