Arbeidsmarkt

Steeds meer 55-plussers werkend in Groot Amsterdam

Ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk

55 plussers werkend Groot-Amsterdam

Het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam komt eind februari uit op 13.424; een maanddaling van 1,2%. Landelijk daalt het aantal WW-uitkeringen met -0,3% minder sterk dan in Groot Amsterdam en komt uit op 153.910. Tussen 2013 en 2022 is de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen behoorlijk afgenomen; ook onder 55-plussers. Dit blijkt uit de publicatie ‘Steeds meer 55-plussers aan het werk’. In Groot Amsterdam is 35% van het aantal WW-gerechtigden 55 jaar of ouder. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 44%.

Ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk

In 2022 bestond de werkzame beroepsbevolking landelijk uit 9,5 miljoen personen waarvan ruim een vijfde 55 jaar of ouder was. Dat betekent dat er ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk zijn. In 2013 ging het nog om 1,4 miljoen werkzame 55-plussers. Dat er in absolute aantallen meer 55-plussers aan het werk zijn, komt zowel door de vergrijzing als door de gestegen arbeidsparticipatie van deze leeftijdsgroep waaronder ook de gestegen arbeidsparticipatie van vrouwen.

Beroepsbevolking vergrijst verder

Uit de bevolkingsprognoses blijkt dat de bevolking in de toekomst groeit en vergrijst. Waar nu ongeveer drie kwart van de bevolking wordt gezien als potentiële beroepsbevolking (iedereen tussen de 15 en 75 jaar) is dat in 2040 nog maar 70%. Hoewel er dan meer mensen zijn, is de groep ouderen ook een stuk groter (een kwart van de bevolking is dan 65-plus, 13% 75-plus). Naar verwachting blijft de arbeidsmarkt ook op langere termijn krap. Het is daarmee des te belangrijker dat iedereen die wil en kan werken ook aan de slag kan.

Oplossingen voor krapte

De traditionele manier van werving en selectie is vaak gericht op diploma’s en werkervaring. In een arbeidsmarkt waar er steeds minder aanbod is van kandidaten kan het verstandig zijn om breder te kijken naar de talenten van kandidaten.

“Ik zou werkgevers vooral ook aanraden om naar 55-plussers te kijken in hun zoektocht naar kandidaten. Deze doelgroep beschikt over een schat aan kennis en (levens)ervaring. De senioriteit die ze meebrengen kan een enorme aanwinst zijn voor de organisatie. Vanuit UWV bieden wij een aantal regelingen voor 50-plussers aan waar werkgevers gebruik van kunnen maken,” aldus Anita Oonk, rayonmanager bij UWV.

In het rapport 27 oplossingen voor personeelstekorten staan geeft het UWV meer tips en inspiratie.

Vorig bericht Amsterdam 'The Style Outlets' rapporteert 46% omzetstijging
Volgend artikel GP Groot opent haar deuren tijdens Banenmarkt

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland