Arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt biedt veel kansen voor werkzoekenden

Arbeidsmarkt nog steeds krap in Groot Amsterdam

140 structureel kansrijke beroepen

Amsterdam,
Het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam steeg in januari met 3,8% naar 13.262. Dit is vergelijkbaar met landelijk, waar het aantal WW-uitkeringen met 3,5% steeg en uitkwam op 154.414. Het is gebruikelijk dat de WW in januari stijgt als gevolg van seizoenswerkloosheid en het beëindigen van tijdelijke jaarcontracten rond de jaarwisseling. De toename van het aantal WW-uitkeringen betekent niet dat de krapte ineens voorbij is. De arbeidsmarkt is nog steeds zeer krap in Groot Amsterdam en daarmee zijn de kansen voor werkzoekenden zeer gunstig.

Structureel kansrijke beroepen

Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt blijft het voor werkgevers lastig om personeel te vinden. Aan de andere kant biedt de krapte veel kansen voor werkzoekenden. UWV onderzocht welke beroepen structureel kansrijk zijn. Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal 4 jaar kansen voor werkzoekenden. De verwachting is ook dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven. In totaal gaat het om 144 beroepen die structureel kansrijk zijn.

Kansen in verschillende sectoren

Meer dan de helft van de structureel kansrijke beroepen is gelegen in de bouw, industrie en techniek. Beroepen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: monteurs industriële machines en installaties, schilders en medewerkers technische dienst. Ook in de ICT en zorg zijn er veel kansen. Het aantal openstaande vacatures in de ICT bereikte de laatste jaren recordhoogtes. Beroepen als netwerkbeheerder, systeembeheerder en security specialist zijn zowel in Groot Amsterdam als landelijk zeer kansrijk. De zorg heeft te maken met een toenemende vraag als gevolg van vergrijzing en bevolkingsgroei Dit betekent dat niet alleen de zorgvraag toeneemt, maar ook de vervangingsvraag. Structureel kansrijke beroepen in de zorg zijn bijvoorbeeld verpleegkundigen, woonbegeleiders in de gehandicaptenzorg en verzorgenden IG.

Loopbaanpad Techniek en Bouw

De personeelstekorten in de techniek en bouwsector zijn zo groot dat de uitvoering van de energietransitie, woningbouw en andere grote projecten onder druk komt te staan. “Met het loopbaanpad Techniek en Bouw hopen wij zij-instromers te enthousiasmeren om de overstap te maken naar deze sector,” vertelt Anita Oonk rayonmanager bij UWV. “Dit doen wij door hen proactief te informeren over kosteloze omscholing en de loopbaanmogelijkheden die er liggen binnen deze sectoren. Hierin werken wij nauw samen met het Regionaal Werkcentrum, Werkgevers Servicepunt, opleiders, brancheverenigingen en natuurlijk bedrijven.”

Vorig bericht OV vraagt in toekomst om ander systeem
Volgend artikel Provincie rondt haalbaarheidsstudie flexwoningen Zwaagdijk-West zelf af

Nu op WijNoordHolland