Mobiliteit

Verkoop nieuwe elektrische auto’s stijgt met bijna 20%

Autoverkoop daalt licht, maar groei van elektrische voertuigen zet door

Verkoop nieuwe elektrische auto’s stijgt met bijna 20%

In de maand maart zijn er 37.119 nieuwe auto’s op kenteken gezet, een half procent minder dan in maart 2023. Daarvan waren er 13.051 volledig elektrisch, 1,13 procent minder dan vorig jaar. Het eerste kwartaal van dit jaar, ontstaat een ander beeld: 101.849 nieuwe auto’s (+ 4,01 procent), waarvan 30.068 volledig elektrisch. Dat is 19,73 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Dit alles blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC die vandaag bekend zijn gemaakt. 

Aandeel elektrisch

Het volledig elektrische wagenpark is in de afgelopen 12 maanden met 32,4 procent toegenomen. Momenteel rijden er 490.820 elektrische auto’s rond in Nederland, 5,18 procent van het totaal (9.473.035). Volgens Bert de Kroon, Voorzitter BOVAG-autodealers, komt dit doordat de zakelijke markt, vaak ook gedwongen door wet- en regelgeving, niet langer wacht tot de overheid met nieuwe initiatieven komt en zelf voorsorteert op elektrificatie. “Grote bedrijven zijn minder afhankelijk van fiscale stimulering. Maar wanneer we kijken naar het aandeel van de particuliere markt, zien we dat het aantal consumenten dat een nieuwe EV koopt ver achterblijft op de zakelijke markt.”

Signaal aan de overheid

De verkoopcijfers van vorig jaar bestonden voor een groot deel uit naleveringen. Het feit er in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 20 procent meer EV’s de showroom verlieten, is volgens De Kroon tegelijk een hoopvol gegeven en een duidelijk signaal aan de overheid: “Het aanbod groeit en wordt steeds breder. Beweeg mee met extra stimulatie en versnel de vergroening, juist zonder de consument achter te laten.”

Ook belangrijk voor tweedehandsmarkt

Huub Dubbelman, sectievoorzitter personenauto’s en lichte bedrijfswagens bij RAI Vereniging: “De stijgende ingroei van elektrische auto’s is niet alleen belangrijk voor de nieuwverkoop, maar op termijn ook voor de ontwikkeling van de tweedehandsmarkt. De start van het eerste kwartaal was veelbelovend en met een prognose van 360.000 nieuwe auto’s voor 2024 liggen het aantal registraties op schema.”

Vorig bericht 12 bedrijven failliet in Noord-Holland eerste week april
Volgend artikel KIT lanceert nieuwe merken voor uitbreiding activiteiten

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland