Muziek

Van 100 naar 0 decibel: eerste Silent Metal concert in Nederland

Allereerste Silent Metal concert op 17 maart in Café Het Pand in Zaandam

Silent Metal concert

Foto: Het Pand

Metalconcerten staan bekend om hun oorverdovende aantal decibels. Eigenaar Sjoerd Beekes van café Het Pand in Zaandam organiseert nu met een vaste klant en metalhead het allereerste silent metal concert van Nederland: de Silent Metal Mayhem. Op deze manier kunnen metalheads ook in zijn etablissement genieten van metal, maar op een volume dat de buren er ook nog blij mee zijn. 

Uniek concept

“Silent Disco is al jaren een fenomeen dat veelvuldig plaatsvindt. Binnen de metal is stilte letterlijk vloeken in de kerk. Het woord hardrock is niet voor niets zo gekozen, aangezien het de krachtige en luide aard van het genre aanduidt. Maar als uitbater van Het Pand mag eigenaar Sjoerd Beekes geen versterkte muziek afspelen. Zo werd het idee geboren om een silent metal concert te organiseren en de kroeg blijkt hiermee een uniek concept te hebben bedacht dat nog niet eerder in Nederland heeft plaatsgevonden.

Sjoerd Beekes van Het Pand: “Heel eerlijk, corona heeft zijn sporen achtergelaten en ik merk dat ik andere wegen moet bewandelen om bezoekers te trekken. Een gast kwam met dit idee en ik vond het meteen te gek omdat ik hier graag bands wil hebben, maar mijn buren absoluut niet tot last wil zijn. Dan is dit toch een perfecte oplossing. En om dan met metal te beginnen vind ik helemaal geweldig.”

‘Silent’ bands

Het was voor de organisatie nog best een zoektocht naar de geschikte bands. Veel van de gevraagde metal acts durfden het niet aan. Via de koptelefoon horen de bezoekers namelijk ieder detail van de muziek op hun eigen gekozen volume. De snel opkomende Noord-Hollandse band Man as Plague zei meteen ja toen ze hoorden over het initiatief. Ook de (West) Friese band Death Möth durfde de stille strijd wel aan.

Tim Koole, frontman van Man as Plague: “Wij vinden het juist geweldig dat iedereen elke noot kan horen. Wij besteden heel veel aandacht aan onze muziek en dan is het toch machtig als daar straks tientallen metalheads met een koptelefoon op staan te genieten. Ieder een beetje voor zich maar ook toch samen.”

Hulp uit alle hoeken

Gasten helpen mee aan het event, de bands, maar ook Erwin Roosenstein van Allstar Entertainment. Geheel belangeloos werkt zijn bedrijf mee aan de Silent Metal Mayhem in Beekes bruine kroeg. Erwin: “Ik ken Sjoerd al een tijdje en hoorde van dit idee en wilde meteen meedoen. Natuurlijk doet mijn bedrijf veel Silent Disco’s, maar van een silent metal concert had ik nog niet eerder gehoord. Iedereen doet het om niet, om eens mee te maken hoe dit nu is. Het kan zomaar eens een nieuwe trend binnen de metalscene worden, en het mooie is, het kan overal.”

Silent Metal Mayhem

De eerste editie vindt plaats op 17 maart vanaf 16:00 in Het Pand in Zaandam. Er zijn zijn voor circa 50 mensen headsets, maar ook via de speakers zijn op praatniveau de bands te horen. Entree is gratis.

Vorig bericht Xpirit gaat verder als Xebia
Volgend artikel Cyberbijeenkomst op 15 februari voor MKB-ondernemers

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland