Onderzoek

Bijna 2 op 3 Nederlanders wil elektrisch rijden, terughoudendheid zorgt voor stagnatie

Aanschafprijs de belangrijkste reden

Bijna 2 op 3 Nederlanders wil elektrisch rijden, terughoudendheid zorgt voor stagnatie

Elektrische auto’s groeien rap in aantal in Nederland, maar er zijn toch factoren die de groei op dit moment nog tegenhouden. Autoverzekering.nl deed onderzoek naar de redenen waarom veel Nederlanders nu nog terughoudend zijn rondom het kopen van een elektrische auto.

Animo is hoog, de prijs helaas ook

De belangrijkste reden hiervoor is de aanschafprijs. Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders (65,7%) wel graag elektrisch wil rijden, maar de aanschafprijs van elektrische auto’s nog te hoog vindt. Ook ondanks de aanschafsubsidie voor nieuwe- en tweedehandsvoertuigen. Een aantal jaar geleden hield het daar op voor menig autokoper, maar omdat EV’s inmiddels al ruim tien jaar over de Nederlandse wegen rijden, kan het nu misschien toch de moeite waard zijn om het occasion aanbod in de gaten te houden.

Angst voor extra kosten

“Heb je net een smak geld uitgegeven aan een nieuwe auto, ben je nóg niet klaar”. Zo denkt 60,4 procent van de Nederlanders erover, want zij geven aan dat de bijkomende kosten, zoals die voor het installeren van een laadpaal onder andere, hen er ook van weerhouden om een elektrische auto aan te schaffen.

Angst voor hoge energiekosten

43,5 procent van de ondervraagden geeft aan nog even te wachten op gunstige tijden. Zij stellen de aankoop van een EV nog even uit vanwege de huidige hoge energiekosten die nu een groot deel van het budget opslokken en daarnaast het laden van het voertuig duur maken.

Onzekerheid over verzekeren

Ten slotte is een deel van de Nederlanders ook onzeker over het verzekeren van elektrische auto’s. 17,6 procent geeft aan dat zij niet weten hoe ze hun auto het beste zouden moeten verzekeren als ze elektrisch zouden gaan rijden.

“Ondanks de groeiende populariteit merken wij inderdaad dat er op dit moment nog veel onzekerheid is over EV’s, onder andere over hoe je ze verzekert. Over het algemeen zien we dat elektrische auto’s nog steeds duurder zijn om te verzekeren dan overige auto’s. Heb je een laag aantal schadevrije jaren en ben je nog niet zo oud? Dan kan de premie voor je elektrische auto hoog uitvallen.” aldus Jerry Poel, expert autoverzekeringen bij Autoverzekering.nl.

Vorig bericht Start aanlegwerkzaamheden glasvezel op bedrijventerreinen Uithoorn en De Kwakel
Volgend artikel Start werkzaamheden faunapassage A1 Muiderberg

Nu op WijNoordHolland