Nieuws

Uitspraak Raad van State over stikstof in de gemeente Heerhugowaard

Stikstof is nadelig voor de leefgebieden van planten en dieren in de Natura 2000-gebieden.


stikstof gemeente heerhugowaard

Heerhugowaard
De uitspraak van de Raad van State over de uitstoot van stikstof in gemeente Heerhugowaard heeft gevolgen voor bouwprojecten, groot (aanleg van een hele woonwijk) en klein (een agrariër die zijn stal wil uitbreiden, een particulier die een aanbouw aan zijn huis wil of een dakkapel wil plaatsen). Stikstof is nadelig voor de leefgebieden van planten en dieren in de Natura 2000-gebieden. Voor Heerhugowaard geldt dat rekening moet worden gehouden met de Eilandspolder (7,5 km) en Schoorlse Duinen (10 km).

Waarom is stikstof een probleem?

Ongeveer 78% van alle lucht om ons heen bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn vormen van stikstof in de lucht die dat wel zijn. Dit zijn stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) (bron: RIVM). Een teveel aan deze stoffen verstoort de natuur, waardoor planten en diersoorten verdwijnen. Daarnaast is het schadelijk voor de gezondheid, zegt het RIVM. Vooral mensen met longklachten en astma hebben last van stikstofoxiden.

Geen extra stikstofuitstoot

Voor vergunningen en bestemmingsplannen die onherroepelijk zijn (en dus niet meer bij de rechter kunnen worden aangevochten) heeft de uitspraak geen gevolgen.
Voor aanvragen die afwijken van een bestemmingsplan en nieuwe projecten betekent het dat met een (AERIUS) berekening moet worden aangetoond dat de aanvraag geen extra stikstofuitstoot oplevert voor de Natura 2000-gebieden Eilandspolder en Schoorlse Duinen.

Lees ook: Noordzeekanaalgebied biedt potentieel voor CO2-infrastructuur

Als er geen sprake is van uitstoot van stikstof (0,00 mol=moleculaire massa), dan kan de vergunning worden verleend. Als uit de berekeningen blijkt dat de uitstoot van stikstof hoger is dan 0,00 mol=moleculaire massa, dan adviseert de gemeente Heerhugowaard bij het zoeken naar een oplossing.

Vorig bericht Startersevenement Kop van Noord-Holland 2019
Volgend artikel KLM viert haar verjaardag met 100 jaar vooruitgang

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen