Agrarisch

Steeds meer kinderopvang bij boeren en tuinders

Agrarische kinderopvang razend populair

Steeds meer kinderopvang bij boeren en tuinders

Agrarische kinderopvang is razend populair. In 2007 waren er nog maar 20 agrarische bedrijven met een opvang. Inmiddels zijn dat er 263. De omzet is gestegen van 4 miljoen naar 115 miljoen per jaar. Daarbij hebben de meeste boeren en tuinders te maken met forse wachtlijsten. Agrarische kinderopvang is onderscheidend door de agrarische omgeving waarbinnen de opvang plaats vindt. Kinderen komen zo in contact met dieren, planten en natuur.  

‘Veel mensen vinden boerderijn leuk. Niet alleen de dieren. Maar de ruimte, het buitenzijn en het prachtige uitzicht. Kinderen in woonwijken ervaren dat erg weinig. Daarom kiezen steeds meer ouders voor agrarisch kinderopvang. Zo komen kinderen in contact met het buitenleven. Als agrarische sector zijn we daar ook erg blij mee. Zo blijven we in verbinding met de samenleving’, aldus Karolien Hupkes, bestuurder bij LTO Noord.

’t Holthuisje

In Steenderen is ’t Holthuisje gevestigd. Anton Ijsseldijk heeft daar samen met zijn vrouw Alieke een melkveebedrijf en een agrarische kinderopvang. Anton: ‘Wij zijn in 2005 begonnen. Toen was er nog heel weinig agrarische kinderopvang in Nederland. Mijn vrouw werkte destijds in de kinderopvang. Toen we zelf kinderen kregen zag zij hoeveel een boerderij te bieden heeft aan jonge kinderen. Ik realiseerde mij dat nog niet, omdat het voor mij iets vanzelfsprekend was. We doen het nu al bijna 18 jaar en zien hoe goed het is voor de ontwikkeling van kinderen. Om veel buiten te zijn in een gezonde omgeving en veel buiten te spelen. Vooral voor jonge kinderen. We zijn erg blij dat wij dat kunnen bieden’.

Vergunningen

In veel gemeenten is het nog lastig om een vergunning te krijgen voor agrarische kinderopvang. De opkomst van deze vorm van kinderopvang is nieuw. Daarom wordt er in de regelgeving weinig rekening mee gehouden. Hoewel sommige gemeenten hier pragmatisch mee omgaan, gebeurt dit in de meeste gemeenten nog lang niet. LTO Noord roept gemeenten op om hier soepeler mee om te gaan.

Probleem

Een ander probleem is de regelgeving met betrekking tot ‘multifunctionele landbouw’. Multifunctionele landbouw is het combineren van agrarische productie en omgeving met het leveren van diensten aan de samenleving, zoals agrarische kinderopvang. De regels hiervoor zijn nog erg star. Zo begint de agrarische kinderopvang vaak als zogenaamde neventak. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die bijvoorbeeld toe willen naar minder dieren en meer kinderen in de opvang. Regelgeving staat dit in de weg, omdat de neventak dan groter wordt dan de hoofdtak. LTO Noord vraagt de overheid om goed naar deze regelgeving te kijken.

Vorig bericht Massatoerisme in Amsterdam: problematisch of noodzakelijk?
Volgend artikel Besluiten Provinciale Staten van Noord-Holland 2022

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen