Nieuws

Startup Sonarski uit Haarlem krijgt lening innovatiefonds voor inspectie kademuren

Het bedrijf Sonarski ontwikkelt een oplossing waarmee onderwaterbeelden op hoge resolutie kunnen worden gemaakt.


 

Haarlem
De startup uit Haarlem krijgt voor deze ‘Google Streetview, maar dan onder water’ een lening van € 297.716 van het Innovatiefonds Noord-Holland. Het systeem wordt onder meer ingezet bij de inspectie van kademuren en het detecteren van vervuiling in Amsterdam en Haarlem.

Sonarski maakt gebruik van moderne technieken zodat een goed oordeel kan worden gevormd over de kwaliteit van kademuren en andere onderwaterstructuren.

Bewijzen in de praktijk

André Kapitein, CEO van Sonarski: “De financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland maakt het mogelijk ons systeem te bewijzen in praktijkomstandigheden. Door de toepassing van moderne laser- en sonartechnologie, gecombineerd met geavanceerde algoritmes kunnen hoge-resolutieonderwaterbeelden worden gemaakt. Daarmee kunnen onder meer de kwaliteit van bijvoorbeeld een kademuur de veranderingen in een bepaalde periode worden bepaald. Dat is een aanwinst ten opzochte van meer gangbare visuele technieken. Wij werken samen met marktpartijen, waaronder SPIE, de Technische Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam.â€

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “Met de oplossingen van Sonarski kunnen onderwateropnamen worden gemaakt die geschikt zijn voor moderne bigdata-analysetechnieken. Dat Sonarski kiest om als eerste kademuren te inspecteren is heel mooi, gelet op de problemen met kademuren. De technologie is ook toepasbaar in andere markten en dat maakt het project extra waardevol.â€

Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van proof-of-concept.

Vorig bericht KLM participeert in eerste Europese fabriek voor duurzame kerosine
Volgend artikel Evolutie van de krachtige BMW 3-serie niet te stoppen. Is dit dan de allerbeste tot nu toe?

Nu op WijNoordHolland