E-waste

Reparatie producten betaalbaarder met nieuwe EU-wet

Begin februari hebben EU-wetgevers een akkoord bereikt over nieuwe reparatievoorschriften. De campagnevoerders

Right to Repair Europe

Begin februari hebben EU-wetgevers een akkoord bereikt over nieuwe reparatievoorschriften. Het akkoord over de nieuwe EU-wet zorgt ervoor dat reparatie van bepaalde producten betaalbaarder wordt. De campagnevoerders, Right to Repair Europe, vieren de komst van de wet, maar dringen aan op bredere regels. Dit om de toenemende stroom aan e-waste te verminderen.

Sprong voorwaarts

De nieuwe wet ondersteunt onafhankelijke reparaties en maakt de weg naar betaalbare reparaties voor consumenten toegankelijker. Het invoeren van regels omtrent redelijke prijzen voor originele onderdelen is een sprong voorwaarts. Tevens komt er een verbod op software die het gebruik van hergebruikte of compatibele onderdelen en onafhankelijke reparaties verhindert. Right to Repair Europe juicht deze beslissing toe. “Een einde maken aan de technieken van fabrikanten die onafhankelijke reparatie en opknapbeurt verhinderen is een enorme stap voorwaarts in de opbouw van een meer circulaire economie in de EU,” aldus Marie Castelli, hoofd Public Affairs van Back Market.

Selecte productcategorieën

De nieuwe regel is vooralsnog alleen van toepassing op een selecte groep producten. Zo vallen voor nu alleen producten waarvoor de EU-wetgeving repareerbaarheidseisen stelt onder de wet. Producenten zullen eerst verplicht worden om reparatieopties aan te bieden die verder gaan dan de wettelijke tweejarige garantieperiode. Tijdens het volgende mandaat eisen de actievoerders echter voor meer productcategorieën een bredere reparatiewetgeving.

EU-Commissie introduceert online platform

Met een Europees online platform zal in de lidstaten een overzicht van reparatie- en terugkoopoplossingen komen. In dit overzicht zullen ook geharmoniseerde offertes en ramingen. Dit zal de zichtbaarheid van opties om te repareren en de transparantie van de kosten vergroten. Lidstaten worden door EU-wetgevers aangemoedigd om reparatiefondsen en -vouchers in te voeren. Deze zijn succesvol gebleken om de betaalbaarheid van reparaties te verbeteren. Zo liet Cristina Ganapini, coördinator van de Right to Repair Europe coalitie, weten dat de veelbelovende stappen in de richting van betaalbare reparaties een overwinning voor de Right to Repair Europe coalitie is.

Kleine stapjes

Hoewel de nieuwe wet verkopers verplicht om reparaties voor te stellen wanneer een product het begeeft en een verlenging van één jaar garantie moet geven, is dit vooralsnog niet afdoende. De wet is nog altijd inferieur aan het aanbod van vervangingen. Hiervoor geldt een extra wettelijke garantieperiode van twee jaar. Dit zorgt er nog steeds voor dat consumenten eerder voor vervanging zullen kiezen dan reparatie. Een volgend mandaat moet daar een einde aan maken. “We rekenen erop dat het volgende mandaat een ambitieus werkplan inzake ecologisch ontwerp zal bevatten voor elektronica, de snelst groeiende afvalstroom”, aldus Cristina Ganapini.

Vorig bericht 32,5 miljoen voor een beter leef- en ondernemersklimaat
Volgend artikel Lidl Avenhorn heropent vrijdag

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland