Wetgeving

Nood aan wetsvoorstel voor duurzame productie- en handelsketens

Sectorspecifieke normering moet misstanden tegengaan

Nood aan wetsvoorstel voor duurzame productie- en handelsketens

Den Haag,
“Voedingsbedrijven zijn aan zet bij duurzame en eerlijke productie- en handelsketens”, dat zegt Ceel Elemans, Sector specialist Food, ING Sector Banking. In de landelijke politiek wordt de discussie gevoerd over de invoering van het Nederlandse Wetsvoorstel Verantwoord en Duurzaam internationaal Ondernemen. “Het zou niet nodig zijn vanwege de komst van nieuwe EU-regels en tast onnodig onze concurrentiepositie aan”, is het veel gehoord commentaar. Recente voorbeelden over misstanden in de theeketen en uitbuiting van tomatenplukkers in Zuid-Italië bevestigen juist de noodzaak van deze initiatiefwet.

Corporate Sustainable Due Dilligence

De kritiek dat Nederland weer eens het braafste jongetje van de klas moet zijn, klopt niet. Nederland is niet het enige land dat met eigen wetgeving vooruitloopt op de vorig jaar gelanceerde Europese Corporate Sustainable Due Dilligence richtlijn, die misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu wil aanpakken. Duitsland heeft al wetgeving ingevoerd. Frankrijk, België en Spanje zijn er ook mee bezig. Misstanden in de toeleveringsketen moeten aangepakt worden. De meeste bedrijven zijn wel gemotiveerd om dergelijk situaties aan te pakken, maar vrijblijvende maatregelen en convenanten werken onvoldoende.

Nood aan Nederlandse wetsvoorstel

Wachten op Europese richtlijnen betekent dat het nog zeker drie jaar duurt voordat bedrijven verplicht zijn dit soort misstanden in de toeleveringsketens aan te pakken. Door hierop te wachten, gaan de misstanden gewoon door. Met invoering van het Nederlandse wetsvoorstel gaan meer bedrijven meedoen en dat is belangrijk om van vrijblijvende zorgplicht te komen tot sectorspecifieke normering. Een belangrijke stap die de vrijblijvendheid eraf haalt. Deze misstanden moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Soms is wetgeving dan gewoon noodzakelijk als helpende hand om bedrijven te helpen herinneren aan hun verantwoordelijkheid en te zorgen dat de hele keten meedoet.

Vorig bericht Joost van Hest nieuwe CEO van Pandora Intelligence
Volgend artikel 98,6% van organisaties heeft misconfiguraties in cloudomgevingen

Nu op WijNoordHolland