Financieel

Nederlanders nog rijker volgens Quote 500

Totale vermogen van rijke Nederlanders groeide vorig jaar met bijna 5 procent tot bijna 3 biljoen euro

Nederlanders nog rijker volgens Quote 500

Afgelopen jaar is het vermogen van de rijkste 500 mensen gegroeid, blijkt uit de laatste editie van Quote 500. Ook zijn er nieuwkomers op de lijst dit zijn, Max Verstappen en prins Bernhard van Oranje-Nassau. Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken is alweer de rijkste.

Het totale vermogen van de rijke Nederlanders groeide vorig jaar met bijna 5 procent tot bijna 3 biljoen euro. De ondergrens, ofwel het vermogen van de persoon met de laagste notering op de lijst, steeg met 10 miljoen euro tot 120 miljoen euro. Deze kracht staat op naam van Formule 1-coureur Max Verstappen, die ook gelijk het jongste lid is van de Quote 500 van dit jaar. Prins Bernhard komt op de lijst van Quote 500 op.

Fortuin

Zijn rijkdom wordt geschat op 125 miljoen euro Dat heeft hij vooral te danken aan vastgoed en zijn softwarebedrijf Levi9. Al met al staat de familie Oranje-Nassau op de elfde plaats van de vijftig rijkste families met een vermogen van 1,2 miljard euro. Bovenaan de lijst staat de familie Brenninkmeijer, bekend van de kledingketen CandA, goed voor 2 miljard euro.

Carvalho-Heineken, dat jarenlang de lijst van rijkste mensen van het land aanvoerde, kromp met ruim 5 procent tot 12,8 miljard euro. Ondanks de daling staat hij nog steeds bovenaan de lijst. Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg staat op de tweede plaats met een geschat vermogen van 6,2 miljard euro. De eerste drie worden gecompleteerd door Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad met een vermogen van 5,2 miljard euro.

Nieuwkomer

De grootste nieuwkomer is Peter Bijvelds, CEO van elektrische bussenfabrikant Ebusco. Hij is de 95e met een vermogen van 80 miljoen euro. Het bedrijf uit het Brabantse Deurne kreeg dit jaar veel nieuwe opdrachten en breidde zijn productiecapaciteit uit met een nieuwe fabriek in Rouen, Frankrijk. Als de plaats volledig operationeel is, moeten jaarlijks vijfhonderd bussen met bestemming verschillende landen de fabriek verlaten.

Klimmer

De hoogste klimmer op de lijst is Jouk Pleiter, die op de 1 e plaats staat. Het vermogen van de CEO van Amsterdam Backbase, dat banken helpt bij het opzetten van online en mobiel bankieren, loopt op tot ruim negen keer tot 2,3 miljard euro. De grootste nieuwkomer is Jitse Groen, oprichter van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl. Groen, ter waarde van € 285 miljoen, staat nu op de 175e plaats nadat meer dan driekwart van zijn vermogen in een jaar tijd is verdampt. Vorig jaar stond hij nog op de 3 e plaats.

John de Mol is nog steeds de bekendste Nederlander op de lijst. Met een fortuin van 2 miljard euro zakte hij van de 18e naar de 22e. Onder de beroemdheden op de lijst zijn theatermaker Joop van den Ende (29e plaats met 1,6 miljard euro) en televisieproducent Reinout Oerlemans (268e plaats met 210 miljoen euro).

Vorig bericht Structurele krapte vraagt om andere aanpak arbeidsmarkt Groot Amsterdam
Volgend artikel Provincie Noord-Holland ondersteunt bij aanpak criminaliteit vakantieparken

Nu op WijNoordHolland