Energie

Minder overstappers door aanbod energiecontracten

Consument blijft onverminderd op zoek naar minder hoge energieprijzen

Minder overstappers aanbod energiecontracten

De interesse in het online vergelijken van energiecontracten daalde in de periode 1 januari 2022 tot en met 17 mei 2022 in vergelijking met diezelfde periode één jaar eerder met nog geen 6%. De vraag en zoektocht naar nieuwe energiecontracten bleef daarmee bijna even urgent als een jaar eerder. Waar consumenten normaal gesproken uit bijna 100 aanbiedingen konden kiezen, moesten ze het afgelopen tijd doen met geen of een handvol aanbiedingen met doorgaans een variabele prijs. Een vergelijking in diezelfde periode laat zien dat het aantal overstappers voor energie met 68% daalde. Dat blijkt uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise.

Klanten wijken uit naar variabel contract

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “De gasprijs steeg eind februari nog verder en ook de groothandelsprijzen voor stroom blijven torenhoog. Toch blijft de consument gedwongen op zoek naar nieuwe aanbiedingen. Vroegere vaste één- of meerderjarige contracten lopen af en consumenten belanden door de huidige situatie automatisch in een variabel contract. Het variabele contract dat een consument nu vaak afsluit, is altijd maandelijks opzegbaar. Mochten de energietarieven binnenkort weer bijtrekken, dan zit je als consument dus niet vast aan een hoog tarief. In de huidige markt is variabel dus zo gek nog niet. Zeker omdat er met gemak 1.000 euro prijsverschil op jaarbasis tussen kan zitten.”

Weinig keuze grote verschillen in beperkt aanbod

De Kok laat weten dat het aanbod sinds begin mei langzaam weer aantrekt. “Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze. Wel zien we momenteel grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers en worden er nog amper vaste prijzen verkocht voor één jaar of langer.” Een aantal energieleveranciers biedt daarnaast ook dynamische (uur- of dagprijzen) energiecontracten aan. Minder overstappers door aanbod energiecontracten. “Daar moet je mee opletten. Voor stroom kun je nog enigszins spelen met je verbruik, maar als de gasprijs aankomende winter zo hoog blijft, kun je daar met een dynamische gasprijs niets tegen doen. Vaar dus niet blind op ’tijdelijke’ lage dynamische tarieven,” aldus De Kok.

Vorig bericht Kroon op werk van 5 Noord-Hollandse ondernemingen
Volgend artikel Overname Wesselingh Installaties door WGF Capital

Nu op WijNoordHolland