Overname

Overname Wesselingh Installaties door WGF Capital

“In gezamenlijkheid sterker staan”

Wesselingh Installaties WGF Capital

Egmond aan Zee, Haarlem,
Voor installatiebedrijven zijn het goede tijden. Maar de toenemende verbreding van het vakgebied vraagt ook steeds meer van mkb’ers in deze sector. Hoe laat je het (familie)bedrijf de nodige innovatieslag maken en geef je daarbij ook voldoende aandacht aan employer branding? Opgaan in een groter geheel is dan soms de optimale uitkomst. Wesselingh Installaties in Egmond aan Zee zette deze stap.

Men neme: een vierdegeneratie installatiebedrijf zonder opvolger en de uitdagingen waar de installatiebranche voor staat en tijdelijke gezondheidsperikelen. Ziedaar de factoren die William in maart 2021 doen besluiten om zijn onderneming te gaan verkopen. “Het bedrijf stond er goed voor, dus het kon.” Dat geen van de kinderen Wesselingh Installaties zou doorzetten, was al langer duidelijk: “wij hebben altijd gezegd dat ze hun hart moesten volgen. Die keuze heb ik zelf ook mogen maken toen ik jong was.” Toch is het geen makkelijke beslissing om het 120 jaar oude familiebedrijf – geworteld in het hart van Egmond aan Zee – te verkopen.

Interesse via Brookz

Om dit proces in goede banen te leiden, roept William de hulp in van Joost Baltus, overnameadviseur bij Prisma Advies Groep. “Ik kende Joost uit een overnametraject in 2020 waarbij mijn bedrijf was betrokken: de verkoop van Sanitair- en Tegelcentrum Alkmaar. Hij maakte toen op mij een goede indruk.” Na het opstellen van een informatiememorandum door Joost wordt eerst in het eigen netwerk gepeild of er geïnteresseerde partijen zijn. Wanneer dat niets oplevert, plaatst Joost een profiel op Brookz, een bekend online overnameplatform in Nederland, waarmee hij goede ervaringen heeft. De eerste positieve reactie laat dan niet lang op zich wachten: Cees Leijs, managing partner van WGF Capital neemt contact op. En dat is precies het type overnamekandidaat dat William en Joost in gedachten hebben: een grotere organisatie waarbinnen Wesselingh Installaties zich kan ontwikkelen. William: “Want wil je het hele vakgebied kunnen blijven dekken, dan heb je veel kennis en kunde nodig.”

Ondernemende investeerder

WGF Capital is een investeringsmaatschappij uit Haarlem, voortgekomen uit Wagenhof Bedrijfsmakelaardij en uitgegroeid tot een conglomeraat van vastgoedgerelateerde bedrijven. Oprichter en managing partner Alex Dijkman Dulkes: “Wij zijn absoluut geen equitybedrijf dat alleen investeert om er vervolgens zo snel mogelijk weer geld uit te halen, maar een ondernemende investeerder met een bredere visie. We willen bedrijven en de mensen die er werken laten groeien in hun kracht. Daarom onderneem ik ook alleen in wat ik zelf begrijp.”

Vastgoedeigenaren

Als Wesselingh Installaties in de markt opduikt, is WGF Capital juist bezig om zijn installatietak te versterken. Cees Leijs: “Wij leveren een heel dienstenpakket waarmee we vastgoedeigenaren kunnen faciliteren, variërend van beheerzaken tot schoonmaak. En natuurlijk hoort technisch onderhoud daar ook bij. Op dit vlak krijgen we steeds meer vragen van opdrachtgevers, vooral over verduurzaming. Begrijpelijk, want in 2024 moet bedrijfsvastgoed minimaal een energielabel C hebben. Er is dus een enorme markt voor de installatiebranche, ook op de lange termijn. Voor ons is het heel efficiënt als we dit in eigen beheer kunnen aanbieden. En in gezamenlijkheid sta je sterker.”

Nieuwe stap voor gezonde bedrijven

Voor installatiebedrijven waarmee WGF Capital het portfolio wil uitbreiden, hebben de beide managing partners wel een signalement in het hoofd. Cees: “Het moeten mooie bedrijven zijn die toe zijn aan een volgende fase. De installatiemarkt is erg versnipperd, met veel kleine spelers. Voor hen is het lastig om te innoveren, maar ook om te investeren in bijvoorbeeld hr-zaken. De DGA heeft er al steeds meer taken bijgekregen en die vervolgstap lukt dan niet meer. Zeker als er opvolgproblematiek speelt. Ik kan me voorstellen dat een ondernemer dan denkt: het is mooi geweest. Bij een overname professionaliseren wij alle processen in het bedrijf en vooral voor de medewerkers. Daar gaan we zorgvuldig mee om, want goedbeschouwd zit de waarde van het bedrijf in de mensen. Wesselingh Installaties paste uitstekend in ons profiel, met dit verschil dat zij in de regio al veel doen met warmtepompen en klimaattechniek.”

Succesvol onderhandelingstraject

Wesselingh Installaties en WGF Capital lijken dus een veelbelovende match. Er volgen onderhandelingsgesprekken tussen enerzijds William en Angelle Wesselingh, begeleid door Joost Baltus, en anderzijds Alex Dijkman Dulkes en Cees Leijs. William: “Natuurlijk duiken er daarbij altijd onverwachte bergen op, maar uiteindelijk zijn die – ook dankzij Joost als ons aanspreekpunt – goed genomen.” Cees bevestigt dit beeld: “Soms gaat het soepel en soms met wat chagrijn. Wij staan er nu eenmaal anders in dan de eigenaars, die helemaal verweven zijn met het bedrijf. Daar leren wij overigens ook van tijdens zo’n proces.” De uitkomst van het traject is hoe dan ook uitgesproken positief: op 31 maart 2022 wordt de overdacht officieel beklonken.

Rol voor oud-eigenaar

Omdat William Wesselingh met zijn 54 jaar nog relatief jong is, kan (en wil) hij voorlopig een actieve commerciële rol blijven spelen bij Wesselingh Installaties, onder de paraplu van WGF Capital. Een constructie waar Cees Leijs blij mee is: “William heeft veel kennis en is sterk in de relationele sfeer. Daarmee is hij een versterking van de strategische samenwerking die we voor ogen hebben. Mensen van dit kaliber brengen we graag bij elkaar.”

Meer aandacht voor medewerkers

De toekomst van Wesselingh Installaties ziet er dus zonnig uit. Het bedrijf gaat een automatiseringsslag maken en er wordt flink geïnvesteerd in de werknemers en in employer branding. Cees Leijs: “Mensen krijgen meer mogelijkheid om zich te ontwikkelen en meer verantwoordelijkheid. Met als doel: lekker werken. Daarmee wordt het bedrijf ook aantrekkelijker voor nieuw personeel.” Ook William Wesselingh ziet de voordelen voor zijn medewerkers: “In deze tijd moet het anders en beter. Met meer persoonlijke aandacht en opleidingstrajecten. Goed dat er nu een frisse wind waait om die innovatie handen en voeten te geven.”
WGF Capital gaat ondertussen voortvarend verder met de uitgezette strategie. Alex Dijkman Dulkes: “Als de kans zich voordoet, staan wij open voor nieuwe overnames. Het is mooi om bedrijven toe te voegen aan ons portfolio en deze daarna optimaal te ontwikkelen door alle processen voor hen te stroomlijnen.”

Vorig bericht Kroon op werk van 5 Noord-Hollandse ondernemingen
Volgend artikel Stolperbasculebrug (Schagen) tijdelijk afgesloten

Nu op WijNoordHolland