Arbeidsmarkt

Keerpunt voor krapte op flexmarkt

Flexmarkt biedt nog steeds kansen om stap naar zelfstandigheid te zetten

Keerpunt voor krapte op flexmarkt

“Krapte op de flexmarkt neemt af en tariefstijging blijft achter bij inflatie.” Dat zegt Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group. De krapte op de flexmarkt lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt, met stijgende tarieven voor zelfstandige professionals en gedetacheerden die echter achterblijven bij de inflatie. Een recente Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group onthulde dat professionals actiever worden in het reageren op opdrachten en dat het aantal opdrachten zonder biedingen afneemt.

Keerpunt

De toename in het aantal hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden sinds 2018 heeft de schaarste op de flexmarkt niet verminderd, omdat de vraag hoog bleef. Dit jaar heeft echter een keerpunt gemarkeerd, met een groeiende arbeidsmarktactiviteit sinds 2022, waardoor het aantal aanbiedingen per opdracht weer op het niveau van voor de coronacrisis ligt. Het aantal opdrachten zonder aanbieding is sterk gedaald, tot onder de 10 procent.

Kansen om over te stappen op zelfstandigheid

Hoewel de krapte afneemt, biedt de flexmarkt nog steeds veel kansen voor professionals om de stap naar zelfstandigheid te zetten, met behoorlijke inkomenszekerheid. Tarieven voor junior professionals zijn procentueel sterker gestegen dan die voor ervaren professionals, deels door stijgende startsalarissen en het feit dat lagere tarieven procentueel sneller kunnen stijgen.

Voorkeur voor mediors en seniors

Hoewel de tarieven blijven stijgen, met een toename van 3,7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022, blijven ze achter bij de inflatie, wat aangeeft dat de arbeidsmarkt minder krap wordt. Opvallend is dat ondanks deze ontwikkeling opdrachtgevers nog steeds de voorkeur geven aan mediors en seniors vanwege de groeiende vraag naar professionals met ervaring en de invloed van AI-innovaties op de arbeidsmarkt.

Vorig bericht Top 5 gelezen artikelen op WijNoordHolland van afgelopen week
Volgend artikel Payhawk lanceert internationale betalingen met Wise Platform

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland