Innovatie

Innovatie van DJ Monitor verbetert uitbetaling muziekmakers

Nieuwe technologie in honderden clubs uitgerold in Nederland, Engeland en Australië

Innovatie van DJ Monitor verbetert uitbetaling muziekmakers

Amsterdam,
Amsterdams bedrijf DJ Monitor introduceert een baanbrekende technologische oplossing die essentiële ondersteuning biedt voor een nauwkeurigere uitbetaling van muziekmakers in de (dance)scene door rechtenorganisaties, wanneer hun muziek wordt gedraaid op festivals en in clubs.

Get Played, Get Paid

Het vruchtbare resultaat van de strategische aandelenaankoop van DJ Monitor door Alpha Theta (de houder van het merk Pioneer DJ, waarvan de afspeelapparatuur wereldwijd wordt gebruikt in meer dan 90% van clubs en op festivals), begint zich te manifesteren. Met het motto “Get Played, Get Paid!” heeft DJ Monitor (opgericht in 2005 door Yuri Dokter) gedurende meer dan 15 jaar de weg gebaand voor een preciezere vergoeding aan (opkomende) muziek creators wiens tracks worden gedraaid op (dance)festivals en in clubs.

Music Recognition Technology (MRT)

In tegenstelling tot bands, die tijdens hun optredens hun gespeelde nummers aanleveren bij rechtenorganisaties om hun deel van de muzieklicentie te ontvangen, hebben dj’s vaak te maken met problemen bij het indienen van de zogenaamde “playlists” na hun shows. Dit komt doordat ze vaak meerdere nummers door elkaar mixen, evenals hun eigen bewerkingen van tracks. Bovendien staat vaak niet van tevoren vast wat ze gaan draaien, omdat ze reageren op het publiek. In 2007 bedacht DJ Monitor de Music Recognition Technology (MRT), waarmee automatisch vingerafdrukken worden gemaakt van gespeelde nummers en deze worden vergeleken met een database van meer dan 150 miljoen geregistreerde nummers. Deze nauwkeurige afspeellijsten, waarbij vaak meer dan 90% van de gespeelde nummers wordt herkend, worden sindsdien vaak door internationale rechtenorganisaties zoals BUMA, PRS, PPL, Apra, Sacem, Sabam enzovoort gebruikt om de juiste artiesten te vergoeden voor het gebruik van hun muziek op festivals en in clubs.

Integratie MRT in Pioneer DJ-apparatuur

De MRT-technologie brengt echter wel kosten met zich mee vanwege de enorme hoeveelheid data die wordt verzameld, geverifieerd en vergeleken met de database. Hierdoor was het tot nu toe vooral interessant voor festivals, die vaak grote bedragen aan licentiekosten betalen en een ruimer budget hebben voor deze technologie, dan voor kleinere clubs. Door de MRT te integreren met de Direct Metadata Collection (DMC) in Pioneer DJ-apparatuur, wordt het proces van muziekherkenning nu aanzienlijk schaalbaarder. Aangezien de meeste clubs al beschikken over deze apparatuur, is er geen apart MRT-device nodig. Door de combinatie van MRT en DMC is er bovendien aanzienlijk minder rekenkracht nodig, terwijl de kwaliteit van de gegevens zelfs verbetert. Met deze innovatieve oplossing kunnen veel meer clubs worden gemonitord, waardoor de vergoedingen voor makers veel nauwkeuriger worden. Dit geldt ook voor makers van nichemuziek, die nu binnen het bereik van rechtenorganisaties vallen en kunnen worden vergoed voor het gebruik van hun muziek. Het is essentieel dat deze makers worden vergoed voor het ten gehore brengen van hun producties, immers, nieuwe muziek is key voor het in stand houden en door ontwikkelen van de dance scene.

Internationaal uitgerold

Op verzoek van rechtenorganisaties zoals BUMA/STEMRA (NL), PRS for Music (VK) en APRA (AUS), wordt deze nieuwe technologie momenteel in honderden clubs uitgerold in Nederland, Engeland en Australië. Andere landen zullen spoedig volgen. Met de integratie van DJ Monitor’s innovatieve Music Recognition Technology en Pioneer DJ’s Direct Metadata Collection wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuw tijdperk van eerlijkere vergoedingen voor muziek creators over de hele wereld. Deze oplossing, gesteund door vooraanstaande internationale rechtenorganisaties, vormt een cruciale stap richting nauwkeurige en rechtvaardige uitbetalingen aan artiesten wiens tracks de harten van luisteraars veroveren op festivals en in clubs. Na de uitrol in Nederland, het Engeland en Australië staan er vele andere landen wereldwijd op de planning om zich aan te sluiten bij dit revolutionaire streven naar erkenning en beloning voor muzikale genieën overal ter wereld.

Amsterdam Dance Event

Uiteraard zal DJ Monitor, zoals elk jaar, ook vertegenwoordigd zijn op het Amsterdam Dance Event in Oktober. Onder andere door deelname aan diverse panels (o.a. in samenwerking met BUMA) in de ADE locatie Felix Meritis en diverse bijeenkomsten en presentaties in het DJ Monitor kantoor recht tegenover Felix Meritis, beiden op de Keizersgracht te Amsterdam.

Vorig bericht Techniekpromotie ‘Zet de groene wereld aan’ beschikbaar
Volgend artikel De kracht van gepersonaliseerd promotiemateriaal voor regionale bedrijven in Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland