Staking

Huidige stakingsgolf houdt aan

In tal van sectoren leggen medewerkers werk neer voor hoger loon

Huidige stakingsgolf houdt aan   

De huidige stakingsgolf in Nederland houdt de komende weken aan. Dat stelt het CNV naar aanleiding van de nieuwe inflatiecijfers van het CBS.

5 tot 10% loonsverhoging

“Met deze aanhoudend hoge inflatie blijven wij de komende weken, misschien wel maanden, staken tot werkgevers met hogere lonen komen die de prijsstijgingen compenseren. We vragen 5 tot 10% loonsverhoging. Anders komen miljoenen werkenden financieel in de knel,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  Het CBS maakt bekend dat de inflatie in februari 8% is, hoger dan in januari. “Dit betekent dat al ruim een jaar de prijzen fors hoger zijn dan de loonstijgingen,” stelt Fortuin.

Staken loont

In het streekvervoer, bij de ziekenhuizen en bij tal van andere bedrijven leggen medewerkers het werk neer voor hoger loon. “Het gaat steeds vaker om stakingen die burgers direct raken. Maar dit betaalt zich wel uit in hogere lonen, zoals we zien bij de cao gemeenten. We gaan voorlopig door met de stakingen.”

Torenhoge bedrijfswinsten

Een kwart van de werkenden heeft steeds meer moeite om de rekeningen te betalen. De helft maakt zich zorgen of ze in de toekomst hun rekeningen kunnen betalen, blijkt uit recent CNV-onderzoek. Fortuin: “Een hoger loon is voor veel mensen nodig om te overleven. Veel bedrijven noteren torenhoge winsten. De economie draait goed en er is een schreeuwend tekort aan personeel. Een beter moment voor loonsverhoging is er momenteel niet.”

Vorig bericht Open dagen Noord-Hollandse techniekopleidingen
Volgend artikel NXT Mobility lanceert nieuw middel in strijd tegen netcongestie

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland