How to: Hoe word je een citizen developer?

Ben jij de volgende ‘citizen developer’?


Met andere woorden: Neem jij het initiatief om snel oplossingen te ontwikkelen voor jouw organisatie?

Voordat je denkt dat dit een taak is voor de IT-afdeling en traditionele programmeurs, wil ik je graag voorstellen aan no-code applicatie-ontwikkeling. No-code ontwikkelplatformen geven zakelijke gebruikers de mogelijkheid om hun ideeën om te zetten in innovatieve oplossingen. Dit is mogelijk doordat no-code applicatie-ontwikkeling werkt met ‘drag-and-drop’ visuele modulatie.

Als no-code platform willen we ervoor zorgen dat onze gebruikers niet alleen de juiste tools hebben, maar ook de kennis en middelen om uit te blinken in applicatie-ontwikkeling.

Dit zijn onze vijf tips waarmee je als citizen developer innovatieve oplossingen ontwikkelt:

  1. Volg citizen development trainingen.
  2. Experimenteer met het no-code platform.
  3. Onderhoud goed contact met het IT-team van jouw organisatie.
  4. Plan oplossingen om zakelijke doelstellingen te halen.
  5. Verbeter continu jouw ontwikkelvaardigheden.

Volg citizen development trainingen

Het is niet nodig om programmeerkennis of een technische achtergrond te hebben om no-code applicaties te ontwikkelen, maar je moet wel een technische basis hebben. Jouw reis als citizen developer start dan ook met een gedegen kennis van het no-code platform.

Deze basiskennis doe je het snelst op door mee te doen aan trainingen. We organiseren regelmatig trainingen en events om gebruikers wegwijs te maken in het platform.

Experimenteer met het no-code platform

Met citizen development trainingen ben je snel up-to-speed en in staat om jouw ideeën om te zetten in effectieve applicaties. Applicatie-ontwikkeling gebeurt door middel van visuele modulatie. Dit betekent dat je met ‘drag-and-drop’ componenten jouw applicatie ontwikkelt in een visuele interface.

Het is eenvoudig om te ontwikkelen, testen en aanpassen met no-code platformen zoals Betty Blocks, omdat je met elke aanpassing aan je applicatie geen risico loopt op ‘bugs’ en errors. Je kunt met een gerust hart experimenteren met features van het platform en zo een expert worden in het ontwikkelen van applicaties.

Onderhoud goed contact met het IT-team van jouw organisatie

Als je eenmaal de vaardigheden hebt om applicaties te ontwikkelen, moet je ervoor zorgen dat je in de juiste omgeving bent. Voordat je net iets te enthousiast van start gaat met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen is het belangrijk voor jou en je team dat je samenwerkt met de IT-afdeling.

De grote boosdoener die je wilt vermijden is ‘shadow-IT’. Shadow-IT is de niet gecontroleerde implementatie van software buiten het weten van de IT-afdeling om. De IT-afdeling is vaak al druk genoeg met het draaiende houden van de IT in de organisatie. Met jouw kennis als citizen developer kan je de IT-afdeling ondersteunen door nieuwe en vooral kwalitatieve applicaties te introduceren, die de interne werking en klantenservice verbeteren.

Plan oplossingen om zakelijke doelstellingen te halen

Nu je op één lijn zit met de IT-afdeling, gebruik je jouw kennis van organisatieprocessen om prioriteiten te stellen voor projecten. Deze projecten pakken de problemen aan waar de organisatie tegenaan loopt. Kennis van IT en de zakelijke kant van organisaties is nodig om succesvol te zijn als citizen developer. Zo is het belangrijk dat je je bekend bent met de softwareomgeving van jouw organisatie. Zo ken je de data en processen van de bestaande systemen.

Het voordeel van een no-code platform is simpelweg dat traditioneel coderen niet nodig is. Zo gaat je aandacht naar jouw ideeën, projecten managen, samenwerken en oplossingen creëren zonder de complicaties die traditioneel coderen wel kent.

Verbeter continu jouw ontwikkelingsvaardigheden

Als je nieuwe oplossingen ontwikkelt, wil je natuurlijk jouw vaardigheden blijven doorontwikkelen. Blijf applicaties ontwikkelen! Probeer verschillende ideeën en zoek de grenzen op van jouw applicatie. Ontwikkel applicaties voor verschillende gebruikers, binnen een afdeling, voor de hele organisatie of voor klanten.

Heb je vragen over citizen development of over no-code? Onze experts staan voor je klaar!

Meer nieuws van Betty Blocks