Nieuws

De Psychologie van Innovatie

Wie ontwikkelt nou echt applicaties? Het antwoord verrast je wellicht.


Alkmaar – Uit een onderzoek onder 350 niet-professionele ontwikkelaars blijkt dat een aanzienlijk deel bijdraagt aan het leveren van op maat gemaakte apps, terwijl ze niet als IT-professionals worden gezien[1]. Of app-ontwikkeling nu wel of geen onderdeel was van de functieomschrijving van de werknemers, het heeft hen er niet van weerhouden deze mogelijkheden na te streven.

We hebben veel geschreven over de citizen developer, een term voor de zogenoemde niet-professionele ontwikkelaar. Wie ze zijn, hoe je ze vindt en hoe ze bedrijven helpen beter en sneller te innoveren. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie?

Psychologisch onderzoek wijst uit dat mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn (dat wil zeggen dat ze iets willen doen omdat ze het leuk vinden of voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar niet voor materiële winst), vaker productiever zijn dan mensen die voornamelijk gemotiveerd zijn door dingen als status of financieel gewin. Intrinsieke motivatie heeft het voordeel dat het langer standhoudt. De interesse om iets te doen, puur omdat je de activiteit leuk vindt, is namelijk brandstof voor je motivatie.

Het blijkt dat niet-professionele ontwikkelaars, als groep, voornamelijk intrinsiek gemotiveerd zijn. In hetzelfde onderzoek werd aan niet-professionele ontwikkelaars gevraagd, “Waarom besteed je je eigen tijd aan het ontwikkelen van applicaties/websites?†Enkele van de meest voorkomende reacties waren “Ik hou ervan om te programmeren en om te leren over nieuwe technologieën;†“Als onderdeel van een persoonlijke hobby of vrijetijdsbesteding;†of “om innovatieve oplossingen aan mijn dagelijkse leven toe te voegen.â€

Slechts 5% van niet-professionele ontwikkelaars gaf als motivatie een applicatie te willen maken om deze te verkopen en geld bij te verdienen. Hoe gek het misschien ook klinkt, de meerderheid van “citizen developers†bestaat uit zeer gemotiveerde individuen die proactief op zoek zijn naar kansen om te leren, te groeien en bij te dragen.

Daarnaast werd gevraagd waarom zij hebben geleerd hoe ze hun eigen op maat gemaakte apps kunnen ontwikkelen. Wat zorgt er in eerste instantie voor dat niet-traditionele ontwikkelaars leren ontwikkelen? Veel voorkomende antwoorden waren het creëren van een betere manier van werken, de wens om productiever te werken en het helpen van anderen in de organisatie.

Omdat deze gemotiveerde teamspelers worden begeleid en ondersteund, zullen hun ontwikkelingsvaardigheden echt van de grond komen. Met de juiste tools en het juiste toezicht, kunnen niet-professionele ontwikkelaars hun natuurlijke drive blijven gebruiken om te leren, te innoveren en bij te dragen aan meer geavanceerde applicaties met een hogere bedrijfswaarde en die meer vaardigheden vereisen.

Ik kan niet anders dan denken dat een grote intrinsieke motivatie bijdraagt aan innovatie in het algemeen. Dezelfde leergierige geest van citizen developers moet ook gelinkt zijn aan de drijfveer om innovatieve oplossingen te bedenken en niet weg te lopen voor nieuwe ideeën. Dieper dan elke set aan technische vaardigheden, dat is iemand die ik in mijn innovatieteam wil hebben.

Bekijk ook onze Meet Your Citizen Developer whitepaper. Hierin leggen we alles over de citizen developer uit.

[1] (How To Harness Citizen Developers To Expand Your AD&D Capacity, Forrester Research, Inc., 19 april, 2017)

Meer nieuws van Betty Blocks