Nieuws

Girls’ Day 2022: meiden spelen sleutelrol in energietransitie

Op donderdag 7 april laten bedrijven in het hele land meiden kennismaken met de carrièrekansen in de techniek

Girl's Day 2022 energietransitie

De energietransitie is urgenter dan ooit. Voor het installeren van honderdduizenden hybride warmtepompen en zonnepanelen zijn er de komende jaren veel technische vakmensen nodig. Meiden en vrouwen spelen een sleutelrol in het duurzaam maken van Nederland. Op donderdag 7 april, Girls’ Day 2022, laten bedrijven in het hele land meiden kennismaken met de enorme carrièrekansen in de techniek. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: ”Ik ben ervan overtuigd dat in de technieksector vrouwen het verschil kunnen maken.”

Maatschappelijk relevant

Volgens Doekle Terpstra is de energietransitie momenteel de grootste uitdaging. ”Techniek is onmisbaar als we de klimaatverandering willen aanpakken. Meiden die maatschappelijk relevant werk willen doen, vinden in de technieksector precies wat ze zoeken.”

Bedrijfscultuur veranderd snel

In de installatiebranche grijpen steeds meer jonge vrouwen hun kans. Dat is onder meer te merken aan de cultuur binnen de bedrijven, die volgens Terpstra snel verandert. ”Ondernemers realiseren zich dat diversiteit op de werkvloer niet alleen goed is voor de sfeer en de creativiteit, maar ook voor de productiviteit. Sociale innovatie is belangrijk om techniekbedrijven aantrekkelijker te maken voor iedereen. Een grotere inbreng van vrouwen is goed voor de branche en goed voor de samenleving.”

Techniek is écht iets voor vrouwen

In de technieksector zijn al lang niet meer alleen ‘typische mannenberoepen’ te vinden. In de branche worden communicatieve vaardigheden, creativiteit en het vermogen om mensen te verbinden steeds belangrijker. En dat zijn stuk voor stuk kwaliteiten waarop vrouwen gemiddeld genomen hoog scoren. Daar komt bij dat materialen steeds lichter en technieken steeds verfijnder worden, waardoor ook de fysieke kant van het werk toegankelijker wordt. Het is dan ook logisch dat de instroom van meiden in het technisch beroepsonderwijs langzaam maar zeker groeit. Maar als het aan Doekle Terpstra ligt, gaat het sneller. ”Voor jonge vrouwen liggen er volop kansen als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. Bovendien biedt onze branche geweldige mogelijkheden om door te groeien. Als we het aandeel van meisjes in de techniek kunnen vergroten, zetten we een enorme stap. Zij kunnen het verschil maken.”

Van kleding naar techniek

Elayne Besselsen (24) werkte in een kledingwinkel maar voelde na verloop van tijd dat ze meer op haar plek zou zijn in een technisch beroep. Ze stapte over naar Breman Installatiegroep, waar ze nu werkt als servicemedewerker gebouwen. ”Het leuke aan mijn werk is dat ik mijn creativiteit er helemaal in kwijt kan. Een probleem opzoeken, brainstormen, mogelijke oorzaken wegstrepen en verder zoeken naar de oplossing vind ik fantastisch.” Ze raadt andere vrouwen aan óók in de techniek te komen werken. “Hoe meer vrouwen dit doen, hoe makkelijker de stap wordt voor andere vrouwen.”

Geen dag is hetzelfde

Ook Denise Buysman (24) heeft het enorm naar haar zin in de techniek. Ze werkte bij de politie en in de zorg, maar ze vond pas écht haar draai als elektromonteur bij Engberts Elektrotechniek. ”Geen dag is hetzelfde, elke dag leer ik nieuwe dingen. En het geeft me een kick om dagelijks het resultaat te zien van m’n werk. Dat maakt dit werk zo leuk.” Denise vindt het geen probleem dat ze vooral met mannen samenwerkt. ”Ze zijn nuchter en makkelijk in de omgang. Daar word ik echt blij van.”

Warmtepompen installeren

Soehsma Ganpat (38) werkte als postbode en schoonmaakster voordat ze servicemonteur installatietechniek werd bij Breman Installatiegroep. ”Ik ben superblij en gelukkig met het werk dat ik nu doe. Ik ben altijd onder de mensen en ik werk zelfstandig. Bovendien geeft het werk veel voldoening, mensen zijn blij wanneer ik een storing aan de cv-ketel heb verholpen. Vrouwen denken misschien dat ze dit werk niet kunnen, maar je moet gewoon de stap durven zetten. Als je ervoor openstaat, dan lukt het.” Soeshma blijft zich ontwikkelen. Binnenkort gaat ze een training volgen om warmtepompen te installeren.

Girls’ Day

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. De dag is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

 

Vorig bericht Restaurant Nela komt naar Valley Amsterdam
Volgend artikel Nieuw parkeerterrein Medemblik biedt recreatiemogelijkheden

Nu op WijNoordHolland