Alle onrust rond de banken ten spijt, gingen nagenoeg alle (40) geldverstrekkers over tot het verlagen van hun rentetarieven. Daaronder op Lloyds Bank na ook alle grote spelers, waaronder de grootbanken en verzekeraars. Enkele verlaagden zelfs twee keer. En de verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20% / 0,30%. Dat zorgde voor een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004 (gedeeld 5e plek op basis van het belangrijkste rentetarief 10 jaar NHG).
Geldverstrekkers reageren snel op dalende kapitaalmarktrente
Wat opvalt is de snelheid waarmee geldverstrekkers reageerden op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De kapitaalmarktrente vormt de basis voor de hypotheekrente. Wijzigingen in de marktrente worden vaak met een vertraging van één tot drie weken doorgevoerd in de hypotheekrente. Die periode is bij verhogingen in de regel wat korter dan bij verlagingen. Op de daling van de marktrente die twee weken terug inzette, reageerden de eerste aanbieders echter al na twee werkdagen direct met aanzienlijke verlagingen. Het laat zien dat financiers, in een ten opzichte van vorig jaar gehalveerde hypotheekmarkt (eerste kwartaal), dringend op zoek zijn naar hypotheekaanvragen. Op het rentelijstje van 10 jaar vast met NHG is het dringen met bijna 15 geldverstrekkers binnen 0,10% van de scherpste.
Eénjaarstarief duurste hypotheekrente
Een andere opvallende ontwikkeling van dit moment is die van de korte rente. De verhogingen door de centrale banken van hun beleidsrente hebben de korte hypotheekrentes (variabel, 1 en 2 jaar vast) in driekwart jaar omhoog gestuwd. Het gemiddelde éénjaarstarief kwam zelfs boven dat van 30 jaar vast uit, en werd daarmee de duurste hypotheekrente. Met recht een inverse rentecurve, zoals dat in jargon wordt genoemd.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl